Защо на охладителна кула на ТЕЦ „Марица 3“ бе изписана думата CRIME – престъпление?
Прочетете повече тук.

17:53
След разпит всички катерачи са пуснати от районното управление без повдигане на обвинения.
Надяваме се институциите в България да обърнат внимание на истинските престъпления – системното замърсяване на въздуха, опасно за човешкото здраве и за околната среда – и най-сетне ТЕЦ „Марица 3“ да затвори окончателно.

Не са повдигнати обвинения срещу катерачите.
© „Грийнпийс“ – България


~ 17:00
Катерачите са задържани за разпит в районното полицейско управление. Все още няма информация дали ще има някакви повдинати обвинения и ще бъдат ли арестувани, или само разпитани. Наши колеги следят ситуацията на място.

~ 15:00
Първите катерачи постепенно слизат по кулата. Отдолу ги чака полицейски бус.

13:00
След довършването на надписа катерачите постепенно се изтеглят нагоре към върха на кулата, където ще си починат, преди да се спуснат на земята.

Катерач стига до върха на охладителна кула на ТЕЦ „Марица 3“.
© „Грийнпийс“ – България

12:30
Вятърът намаля достатъчно, за да стане възможно да се пише по охладителната кула. Надписът вече е ясно различим: активистите избраха думата CRIME, за да дадат ясен знак, че престъпленията срещу хората и природата в региона трябва да спрат незабавно.

Активисти от 8 държави изписаха „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ“ в знак на протест срещу токсичните газове, които тровят хората и региона на Димитровград.
© Спасияна Сергиева / „Грийнпийс“ – България

11:33
Въпреки силния вятър, на на 50-метровата охладителна кула на ТЕЦ „Марица 3“ вече започва да се появява послание от активистите към българските власти. Предстои да видим какво точно ще бъде то.
Когато е пуснат, ТЕЦ „Марица 3“ обикновено отделя неорганизирани емисии от цялата сграда, като по закон трябва да отделя само от комините, и хората в Димитровград се будят под пелена от сажди.
Проблемът не е само тук. Жителите на Гълъбово например изживяват същото заради ТЕЦ „Брикел“, а тези на Големо село – заради ТЕЦ „Бобов дол“.

Започна изписването на надписа.
© „Грийнпийс“ – България

10:13
Катерачите вече се спуснаха с въжета надолу надолу по охладителната кула и опъват мрежа на нея. Все още не е ясно дали силният вятър ще им позволи да напишат послание. Можете да гледате на живо тук.

Активисти се спускат по охладителната кула на ТЕЦ „Марица 3“.
© „Грийнпийс“ – България

10:00
Деси Микова от „Грийнпийс“ – България:
„Зад мен виждате централата „Марица 3“. Тук сме, за да се застъпим за правото на всеки да диша чист въздух. През последните няколко години Димитровград влизаше в новините именно с информация за замърсяване на въздуха със серен диоксид и фини прахови частици. Основна причина за това замърсяване е инсталацията зад мен.
Тя е една от най-старите централи, които горят въглища у нас, и заради лошото си състояние не може да функционира, спазвайки закона. Днес сме тук, за да отправим послание, че такива инсталации нямат място в българската енергийна система.
„Грийнпийс“ – България настоява комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица 3“ да бъде отнето, просто защото тя не може да го спазва. А министерството на енергетика да изготви план за нейното извеждане от експлоатация със съответните мерки за работниците, които са заети вътре.“

9:31
Един от катерачите, спускайки се по кулата: „Тук съм, за да кажа сбогом на въглищата. Точно тук, на това място, където това да стане.“

Катерач се спуска по охладителната кула на ТЕЦ „Марица 3“
© „Грийнпийс“ – България

07:49
„Тази сутрин сме тук, за да се застъпим за правото на всеки да диша чист въздух. През последните две години Димитровград влиза в новините предимно с информация за замърсяването на въздуха. Основната причина е инсталацията, която виждате зад мен – ТЕЦ „Марица 3“. Днес сме тук, защото такива инсталации нямат място в българската енергийна система.“ – Десислава Микова, „Грийнпийс“ – България.
Чуйте цялото ѝ изказване тук.

Протестиращи опъват банер „Искам да дишам“ през ТЕЦ „Марица 3“.
© Спасияна Сергиева / „Грийнпийс“ – България

7:00
По тъмно днес шестима активисти на „Грийнпийс“ поставиха начало на мащабна акция, като се изкачиха до една от най-високите точки на ТЕЦ „Марица 3“. Демонстрацията им е в знак на протест срещу регулярното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.
Участниците от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния са обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава сигурността да диша чист въздух и да живее в безопасна среда. 
Следете развитието на живо в тази публикация.