Euroopan parlamentti äänestää keskiviikkona 17. tammikuuta uusiutuvan energian direktiivistä (RED II). Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja Ruotsin energiaministeri Ibrahim Baylan ovat lähettäneet Euroopan parlamentin jäsenille kirjeen, jossa pyritään varmistamaan mahdollisuus metsien polttamiseen energiaksi. Greenpeace vastustaa Suomen ja Ruotsin toimintaa, joka kieltää tutkijoiden näkemyksen biomassan energiakäytön kestävyydestä.

 

Ore Skogsriken metsäalue Taalainmaalla Ruotsissa joulukuussa 2017. © Christian Åslund/Greenpeace

659 tutkijaa allekirjoitti 9. tammikuuta Euroopan parlamentille lähetetyn kirjeen, jossa varoitetaan biomassan polton ilmastovaikutuksista. Kirjeessä huomautetaan, puun poltto pahentaa ilmastopäästöjä lähivuosikymmeninä, vaikka päästöt olisi saatava nyt nopeasti laskuun.

“Suomen toiminta tässä asiassa on hävytöntä. Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen Pariisin sopimuksen mukaisesti vaatii, että metsien hiilivarastoja ja hiilinieluja kasvatetaan, eikä vähennetä ylihakkuilla ja polttamalla. Suomen ajamat toimet pahentavat metsäkatoa Suomen lisäksi myös maailmanlaajuisesti”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Jos vain kolme prosenttia maailman energiasta tuotettaisiin puuta polttamalla, metsien hakkuut olisi kaksinkertaistettava, tutkijat toteavat kirjeessään.

Greenpeacen mielestä ratkaisun on löydyttävä todellisesta uusiutuvasta energiasta, kuten maalämmöstä, tuulesta ja auringosta. Euroopan kansalaisille on myös annettava paremmat mahdollisuudet tuottaa itse energiaa ja myydä mahdollinen ylijäämä sekä sähkö- että lämpöverkkoon.

Lisätietoja:
Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Olli Tiainen, kampanjavastaava, Greenpeace Norden, puhelin 040 164 8606
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202