Kuusitoista eurooppalaista valtionpäämiestä, joiden joukossa presidentti Sauli Niinistö, on allekirjoittanut julistuksen, jossa vaaditaan kaikkia maita tarkistamaan päästövähennyslupauksensa vastaamaan viimeisintä tieteellistä tietoa. Vetoomus julkistetaan vain viikkoa ennen Katowicessa Puolassa alkavaa YK:n ilmastokokousta.
Julistuksen ovat allekirjoittaneet presidentti Niinistön lisäksi Saksan, Italian, Alankomaiden, Ruotsin, Itävallan, Sveitsin, Portugalin, Unkarin, Kreikan, Irlannin, Liettuan, Latvian, Slovenian, Kyproksen ja Islannin valtionpäämiehet.
Julistus painottaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja riskejä, jotka ovat tulleet selväksi IPCC:n arviointiraportissa. Valtionpäämiehet vaativat kaikkia maita tarkistamaan päästövähennyssuunnitelmaansa IPCC:n raportin vaatimalla tavalla.
 
“Viesti on vahva. Kaikkien maiden on otettava tieteen varoitus ilmastonmuutoksen vakavuudesta tosissaan. Nyt on pakko kaikkien maiden toimia. Meillä ei ole varaa odottaa, vaan päästöt on saatava laskuun heti. On hienoa, että näin monen maan johtajat vaativat, että keskinäisen kyräilyn ajan on oltava ohi, jos aiomme torjua ilmastokriisin”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.
“Kansalaiset ovat valmiita torjumaan ilmastonmuutoksen turvatakseen lastensa ja lastenlastensa tulevaisuuden ja odottavat poliitikoilta päätöksiä. Ilmastokokouksessa valtioiden on osoitettava johtajuutta, ja nyt annettu julistus antaa tästä hienon esimerkin. Neuvottelupöydässä on oltava suunnitelmat riittävän suurista ja nopeista päästövähennyksistä”, Harkki jatkaa. 
Ensi viikolla myös Euroopan komissio julkistaa EU:n pitkän tähtäimen ilmastostrategian, joka on pohja EU:n neuvotteluille jäsenmaiden ilmastotavoitteista.
Lisätietoja:
Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107