Allekirjoita merivetoomus

YLI 5,5 MILJOONAA KIITOSTA – YHDESSÄ ME TEIMME SEN!

Greenpeacen vetoomus mertensuojelusopimuksen puolesta loi valtavan liikehdinnän ympäri maailmaa. Yli 5,5 miljoonaa ihmistä allekirjoitti vetoomuksen ja siten osoitti suoraan tukensa mertensuojelutyölle. Suojelusopimus on kertakaikkisen historiallinen ja elintärkeä askel oikean suojelualueverkoston perustamiseksi maailman merille. Kiitos!

MIELETTÖMIÄ UUTISIA NEW YORKISTA – YK:N MERTENSUOJELUSOPIMUS SYNTYI

4. maaliskuuta 2023 ilouutiset YK:n päämajasta New Yorkista kantautuivat maailmalle, kun vuosien – lähes kahden vuosikymmenen – työ merten hyväksi huipentui. YK:n jäsenvaltiot saivat vihdoinkin vietyä neuvottelut maaliin ja mertensuojelusopimus syntyi! Tämä historiallinen sopimus on yksi aikamme suurimmista ilmasto- ja luonnonsuojelupäätöksistä. Merten hauras elämä pääsee vihdoin toipumaan!

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Voimme nyt vihdoin siirtyä puheista todelliseen muutokseen mertensuojelussa. Ensin sopimusteksti käy läpi teknisen ja laillisen tarkistuksen, jonka jälkeen se käännetään YK:n kuudelle kielelle. Sopimus on virallisesti hyväksyttävä mahdollisimman pian ja pantava täytäntöön, jotta työmme itse suojelualueiden sopimiseksi voi alkaa. Meret ovat joutuneet kaltoinkohtelun ja riiston kohteeksi jo aivan liian kauan. Meidän on myös varmistettava, ettei uusi tuhoisa teollisuuden ala, syvänmeren kaivostoiminta, saa kannatusta ja toimilupaa, kun YK:n kokous tekee asiasta päätöksiä tulevana kesänä. Lue lisää, mitä syvänmeren kaivuu on ja miksi sen aloittamisella voisi olla kohtalokkaita seurauksia merillemme:

MERTEN ELÄMÄ ON SUOJELTAVA NYT

Merten elämä ei voi odottaa suojelua enää pidempään – tehokalastus uhkaa ainutlaatuisia lajeja ja tuhoaa elintärkeitä ekosysteemejä, öljynporaus saastuttaa meremme ja syvänmeren poraus hävittää ennen tutkimattomia alueita. YK:n neuvotteluissa syntynyt sopimus on vasta lähtölaukaus sille työlle, jolla saamme arvokkaat ja herkät meriekosysteemit kansainvälisen suojelun piiriin.

Tavoitteena on saada 30 % kansainvälisistä merialueista kattavan mertensuojelusopimuksen piiriin vuoteen 2030 mennessä, ja siksi puhummekin usein tavoitteesta ”30 x 30”. Mertensuojelualueiden kattava verkosto takaisi herkkien ekosysteemien turvan, suojelisi merten monimuotoista elämää ja vahvistaisi merten hiilinielua. Pidetään yhdessä huolta, että merten elämä saa ansaitsemansa suojelun.

Mitä voisin tehdä seuraavaksi? Ennen kuin pääsemme tositoimiin eli suojelemaan arvokkaita merialueita, YK:n täytyy viimeistellä ja ratifioida sopimus. Tätä odotellessa voit tutustua erääseen toiseen ongelmaan, joka uhkaa meriämme: muovijäte. YK neuvottelee myös muovisopimuksesta, joka asettaisi rajoja kertakäyttömuovin valmistukselle.

VAIN 2 % MAAILMAN MERISTÄ ON SUOJELTU

Vähintään 30 % valtameristä on siis suojeltava ennen vuotta 2030, jotta merten elämä voi elpyä. Nyt vain 2 % on suojeltu. YK:n neuvottelut valtamerten suojelusopimuksesta saivat onnellisen lopun maaliskuussa 2023, mutta tästä se todellinen työ vasta alkaa. Pandemia lykkäsi elintärkeitä neuvotteluja, mutta merten tuho ei ole jäänyt tauolle. Siksi sopimus on saatava ratifoitua pikimmiten, jotta pääsemme tositoimiin: luomaan oikeita mertensuojelualueita. Meillä on ainutlaatuinen tilaisuus osoittaa, miten merten suojelu on yhteydessä ilmastokriisin ratkaisemiseen ja eläinten sukupuuttoaallon pysäyttämiseen.