Miljoonat yhdessä muovisaastetta vastaan

Tule mukaan edistämään sitovaa kansainvälistä sopimusta muovijätteen vähentämiseksi. Pysäytetään muovikriisi!
Allekirjoittaneita juuri nyt! Tavoite

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

Muovisaaste seis

Vaadimme riittävän kattavan, maailmanlaajuisen muovisopimuksen. Lisää nimesi ja auta saavuttamaan 10 miljoonaa allekirjoitusta!

Allekirjoittamalla hyväksyt, että voimme pitää sinut ajan tasalla muovisaasteiden pysäyttämisestä ja muusta ympäristötyöstämme. Lue tietosuojakäytäntömme tästä.

YK-neuvottelut kansainvälisen sopimuksen laatimiseksi ja sinetöimiseksi ovat käynnistyneet ja tavoitteena on saada laaja globaali muovisopimus vuoden 2024 loppuun mennessä. Allekirjoituksesi on tukemassa pyrkimyksiä varmistaa, että lopullisesta sopimuksesta tulee riittävän kattava ja oikeudellisesti sitova. Kiitos kun olet mukana!

Signed up Goal

{{counter}}

{{blockData.counterGoalValue}}

Miljoonat yhdessä muovisaastetta vastaan

Greenpeace on kansainvälinen ympäristöjärjestö. Säilyttääksemme riippumattomuutemme emme ota vastaan rahaa yrityksiltä tai valtiolta. Toiminta rahoitetaan kokonaan yksityisiltä ihmisiltä saaduilla lahjoituksilla, ja siksi jokaisella lahjoitetulla eurolla on väliä. Kiitos tuestasi muovisaasteen vastaiselle työlle!

MUOVIA, MUOVIA, MUOVIA

Muovia on jo kaikkialla Kaakkois-Aasian rannoilta kaukaiselle Etelämantereelle. Muovisaaste vahingoittaa suoraan merieläimiä, kuten kilpikonnia, lintuja, valaita, kaloja ja monia muita.

Nyt tutkijat ovat löytäneet ilmasta ja elintarvikkeista mikromuoveja, jotka vaarantavat myös ihmisten ja muiden maaeläinten terveyden. Ja koska muovi on pääosin öljy- ja maakaasupohjaista, siitä valmistetut tuotteet ovat merkittäviä ympäristön saastuttajia jo kauan ennen kierrätysvalinnan tekemistä.

Tiesitkö että

1. Vuosittain tuotetaan yli 350 miljoonaa tonnia muovia. 

2. Yli 99 % muovista on valmistettu fossiilisista polttoaineista.

3. Vain noin yhdeksän prosenttia kaikesta muovista on kierrätetty.

4. Vuosittain valmistetaan 600 miljardia muovipulloa. Edelleen lähes puolet heitetään pois vain yhden käyttökerran jälkeen. Joissain maissa, kuten Suomessa, on käytössä panttijärjestelmä. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole suuressa osassa maailmaa.

5. Joka minuutti mereen tyhjennetään rekkalastillinen muoviroskaa. Jos tämä jatkuu, muovisaasteen määrä on vaarassa kaksinkertaistua vuoteen 2030 mennessä.

VÄHEMMÄN MUOVIA

On aika pysäyttää tarpeettoman muovin tuottaminen ja sen päätyminen luontoon. Tästä riippuu sekä planeetan että ihmiskunnan terveys ja hyvinvointi. Turhan muovinkäytön sijaan on toimittava vihreämmän ja oikeudenmukaisemman tulevaisuuden hyväksi. Nyt muovintuotantoon tuhlatut resurssit on suunnattava kierrätyksen kehittämiseen ja uudenlaisten materiaalinkäyttötapojen löytämiseen.

RATKAISUNA MAAILMANLAAJUINEN MUOVISOPIMUS

Tarvitsemme laajaan ongelmaan riittävän laajan ratkaisun: maailmanlaajuisen muovisopimuksen. Vahvalla, globaalilla sopimuksella voidaan varmistaa, että öljy ja kaasu pysyvät maassa ja investoinnit kohdistuvat kierrätykseen ja kierrätysjärjestelmiin, ja että hallitukset ympäri maailmaa työskentelevät muovikriisin pysäyttämiseksi.

YK-neuvottelut kansainvälisen sopimuksen laatimiseksi ja sinetöimiseksi ovat edenneet ja tavoitteena on saada koko prosessi päätökseen vuoden 2024 loppuun mennessä. Nyt on kuitenkin varmistettava, että lopullisesta sopimuksesta tulee riittävän vahva.

Kannustamme hallituksia neuvottelemaan muovisopimuksesta, joka kattaa muovin koko elinkaaren tuotannosta jätteeksi. Ja sopimuksen sisällön on oltava oikeudellisesti sitova. Planeettamme ei yksinkertaisesti kestä lisää muovia eikä enempää tyhjiä lupauksia.

Vahva maailmanlaajuinen muovisopimus tarkoittaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan varmistamista muovikriisin ratkaisemiseksi.

SINÄ voit auttaa vaikuttamaan. Allekirjoittamalla autat painostamaan YK-maita maailmanlaajuista muovisopimusta koskevien neuvottelujen aikana. Samalla autat vaatimaan todellisia tekoja niiltä suuryrityksiltä, jotka muovisaasteesta ja ilmastokriisistä huolimatta jatkavat kertakäyttömuovin massakäyttöä ja -tuotantoa.

Auta meitä saavuttamaan tulevaisuus ilman tarpeetonta muovia. Yhdessä voimme tehdä muutoksen ja suojella ympäristöämme, luontoa ja itseämme. Äänesi on meille erittäin tärkeä, jotta voimme edistää muutosta matkalla kohti maailmaa ilman turhaa muovia ja muovisaastekriisiä.


KUKA SAASTUTTAA ENITEN?

Muovikriisi liittyy suoraan muovin tuotantoon. Jos aiomme selviytyä muovikriisistä, meidän on ratkaistava ongelman lähde: massatuotettu kertakäyttö- ja muu turha muovi.

Alliance Break Free from Plastic -järjestön raportin (BRANDED Vol III:  Demanding Corporate Accountability for Plastic Pollution) mukaan eniten saastuttavia yrityksiä ovat:

1. Coca-Cola

2. Pepsico

3. Nestlé

Nämä kolme yritystä ovat olleet listan kärjessä kolme vuotta peräkkäin. Neljännellä sijalla on Unilever. Näidenkin yritysten on jatkossa toimittava vihreämmän ja oikeudenmukaisemman tulevaisuuden hyväksi.