Miljoonat yhdessä muovisaastetta vastaan

Allekirjoittaneita juuri nyt! Tavoite

{{targetCounter}}

{{goal}}

Muovisaaste seis

Vaadimme riittävän kattavan, maailmanlaajuisen muovisopimuksen aikaansaamista. Allekirjoita vetoomus ja auta meitä saavuttamaan 3 miljoonaa allekirjoitusta ympäri maailman. Joukolla yhdessä muovisaasteen ympäristöhaittoja vastaan!

Allekirjoittamalla osoitan tukeni ja hyväksyn sen, että saan Greenpeacelta tietoa heidän ilmastotyöstään ja siitä, kuinka voin suojella ympäristöä. Hyväksyn samalla myös tietosuojakäytännön. 

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

Tai tee lahjoitus

Greenpeace on kansainvälinen ympäristöjärjestö. Säilyttääksemme riippumattomuutemme emme ota vastaan rahaa yrityksiltä tai valtiolta. Toimintamme rahoitetaan kokonaan yksityisiltä ihmisiltä saaduilla lahjoituksilla, ja siksi jokaisella lahjoitetulla eurolla on väliä. Kiitos tuestasi muovisaasteen vastaiselle työlle!

MUOVIA, MUOVIA, MUOVIA

Muovia on jo kaikkialla, aina Pohjoiselta jäämereltä kaukaiselle Etelämantereelle saakka. Muovisaaste vahingoittaa suoraan merieläimiä, kuten kilpikonnia, lintuja, valaita, kaloja ja monia muita. Tutkijat ovat löytäneet ilmasta ja elintarvikkeista mikromuoveja, jotka vaarantavat myös ihmisten ja muiden maaeläinten terveyden. Ja koska muovi on pääosin öljy- ja maakaasupohjaista, siitä valmistetut tuotteet ovat merkittäviä ympäristön saastuttajia jo kauan ennen kierrätyspäätöksen tekemistä.

Muovin kierrätyskään ei ole täysin aukoton ratkaisu loputtomaan kertakäyttömuovin tulvaan, sillä tutkimusten mukaan muovin kierrätyksessäkin syntyy mikromuovia, joka voi osaltaan pahentaa muoviongelmaa päätyessään luontoon. No, mikä ratkaisuksi? Kansainvälinen muovisopimus, joka asettaisi rajoja ja säädöksiä uuden muovin valmistukselle, sen kierrättämiselle, sekä vaihtoehtoisille materiaaleille.

TIESITKÖ, ETTÄ…

VÄHEMMÄN MUOVIA

On aika pysäyttää tarpeettoman kertakäyttömuovin tuottaminen ja sen päätyminen luontoon. Tästä riippuu sekä planeetan että ihmiskunnan terveys ja hyvinvointi. Turhan muovinkäytön sijaan on toimittava vihreämmän ja oikeudenmukaisemman tulevaisuuden hyväksi. Nyt muovintuotantoon tuhlatut resurssit on suunnattava kierrätyksen kehittämiseen ja uudenlaisten materiaalinkäyttötapojen löytämiseen.

RATKAISUNA MAAILMANLAAJUINEN MUOVISOPIMUS

Tarvitsemme laajaan ongelmaan riittävän laajan ratkaisun: maailmanlaajuisen muovisopimuksen. Vahvalla, globaalilla sopimuksella voidaan varmistaa, että öljy ja kaasu pysyvät maassa ja investoinnit kohdistuvat kierrätykseen ja kierrätysjärjestelmiin, ja että hallitukset ympäri maailmaa työskentelevät muovikriisin pysäyttämiseksi. YK-neuvottelut kansainvälisen sopimuksen laatimiseksi ja sinetöimiseksi ovat edenneet ja tavoitteena on saada koko prosessi päätökseen vuoden 2024 loppuun mennessä. Nyt on kuitenkin varmistettava, että lopullisesta sopimuksesta tulee riittävän vahva.

Edellisen kerran YK-maat kokoontuivat neuvottelupöytien ääreen toukokuussa 2023, mutta sopuun ei vielä päästy. Greenpeacen edustajat olivat paikalla seuraamassa neuvottelujen etenemistä, ja on selvää, että työtä on vielä jäljellä. Planeetallamme ei ole aikaa odotella byrokratian rattaiden raksutusta, joten meillä on päättäjille selkeä viesti: ympäristö tarvitsee muovisopimuksen ja pian!

Tarvitsemme sopimuksen, joka kattaa muovin koko elinkaaren aina tuotannosta jätteeksi. Sopimuksen sisällön on oltava oikeudellisesti sitova. Planeettamme ei yksinkertaisesti kestä lisää muovia eikä enempää tyhjiä lupauksia.

Käytä ääntäsi ja pidetään yhdessä huolta siitä, että tämä muovisopimus…

Sinun äänelläsi on väliä. Allekirjoittamalla autat meitä painostamaan YK-maita maailmanlaajuista muovisopimusta koskevien neuvottelujen aikana. Samalla autat vaatimaan todellisia tekoja niiltä suuryrityksiltä, jotka muovisaasteesta ja ilmastokriisistä huolimatta jatkavat kertakäyttömuovin massakäyttöä ja -tuotantoa. Sinun äänelläsi ja mielipiteelläsi on väliä, jotta voimme yhdessä edistää muutosta matkalla kohti maailmaa ilman turhaa muovia ja muovisaastekriisiä.


KUKA SAASTUTTAA ENITEN?

Muovikriisi liittyy suoraan muovin tuotantoon. Jos aiomme selviytyä muovikriisistä, meidän on ratkaistava ongelman lähde: massatuotettu kertakäyttö- ja muu turha muovi.

Alliance Break Free from Plastic -järjestön raportin (BRANDED Vol III:  Demanding Corporate Accountability for Plastic Pollution) mukaan eniten muovijätteellään ympäristöä saastuttavia yrityksiä ovat:

1. Coca-Cola

2. Pepsico

3. Nestlé

Nämä kolme yritystä ovat keikkuneet listauksen kärjessä jo vuosia, mutta silti niiden räikeä viherpesu maailmalla vain jatkuu. Näidenkin yritysten on jatkossa toimittava vihreämmän ja oikeudenmukaisemman tulevaisuuden hyväksi.