Új közösségi tér nyílik a Greenpeace támogatásával a budapesti Margit-negyedben Bolygó néven. Az új hely egy olyan találkozási pont a fővárosban, ami környezetvédelemmel, művészetekkel, kultúrával és aktivizmussal kapcsolatos programoknak ad majd otthont. Ingyenes eseményekkel várja azokat, akik a zöld közösség részévé szeretnének válni, hogy tehessenek a klíma- és ökológiai válság megoldásáért. A Bolygó megnyitásában fontos szerepe volt a II. kerületi önkormányzatnak, az általuk indított városrehabilitációs projekt sikere is, hogy közösségi tér nyílik egy régóta üresen álló üzlethelyiség helyén.

A Bolygó egy nemzetközi projekt része a svéd Fryhuset és a Greenpeace együttműködésében. A projekt célja, hogy minél több fiatal minél aktívabban vegye ki a részét a klíma- és ökológiai válság leküzdésében. A közösségi hely segíteni fogja a zöld ügyek iránt érdeklődő fiatalokat abban, hogy hatással legyenek korunk egyik legfontosabb jövőbeli kérdésére. Ehhez Budapest mellett világszerte összesen hat helyen biztosít a projekt fizikai teret is: Svédországban, Örményországban, Kamerunban, Dél-Afrikában és Kenyában. 

Bolygó megnyitó
© Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A Bolygóban a környezetvédelem, a művészetek, a kultúra, és az aktivizmus és különböző társadalmi ügyek találkoznak ingyenes programok formájában. Egy olyan közösségi hely, ahol a zöld gondolkodást és életmódot nem lemondások sorozatának, hanem egy pozitív élménynek fogjuk fel. Lehetőségként arra, hogy jobban kapcsolódjunk egymáshoz, egy aktív-cselekvő közösség tagjai legyünk, és egy harmonikusabb életet éljünk. Ennek nem csak az elméleti hátterét biztosítja majd a közösségi hely, hanem a Bolygó műhelyében tartott workshopokon gyakorlati tapasztalatokat és tippeket is lehet majd kapni egy fenntarthatóbb élethez. Itt együtt megtanulhatjuk majd, hogy hogyan javítsunk meg valamit, ha elromlik a háztartásunkban, vagy hogyan hozzunk létre saját kezűleg valamit ahelyett, hogy a tömegtermelés egy újabb darabját vásárolnánk meg.

A Bolygó ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Hiszünk az összetartó közösségek erejében, és hiszünk abban, hogy a fontos változásokhoz közös élményeken és közös gondolkodáson vezet el az út. A Bolygó célja nem kisebb annál, mint hogy felkészítse a fiatal generációt a klíma- és ökológiai válság leküzdésére. Tudjuk, hogy ez mekkora feladat, ezért tőlünk minden támogatást meg is fognak ehhez kapni.

A Bolygó márciusi programjában helyet kap többek között az aktivizmus, tartanak drámás foglalkozást a társadalmi értékekről, rendeznek premier előtti filmvetítést is a Kojot négy lelke című filmnek, de lesz szabadegyetem a biodiverzitásról is. További programokat a hely honlapján, vagy Facebook-oldalán lehet találni.