A Greenpeace-aktivisták szabadon engedéséért tüntettek ma délután a világ 50 országában

Sajtóközlemény - október 5, 2013
2013. október 5. Több tízezren tüntettek ma a világ 50 országának 140 nagyvárosában – köztük Budapesten is – a Greenpeace-aktivisták szabadon engedéséért. A világméretű demonstrációsorozatot számos nemzetközi szervezet támogatta, úgymint az Amnesty International, a WWF és a Föld Barátai.

A Greenpeace International 28 aktivistáját, egy szabadúszó fotóriportert és egy videóst az orosz bíróság kalózkodással vádolja, miután 2013. szeptember 18-án egy békés, erőszakmentes demonstrációban vettek részt az Északi-sarkvidéken, nemzetközi vizeken. Akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak. A békés tüntetés az északi-sarkvidéki olajlázra hívta fel a figyelmet, amely súlyos környezetvédelmi katasztrófával fenyegeti a sarkvidéki élővilágot és az egész emberiséget.

A Greenpeace meggyőződése, hogy a békés megmozdulások elengedhetetlenek, amikor a kormányok szerte a világban szinte semmit nem tesznek a klímaváltozás megfékezésére. A Greenpeace és a jelenleg fogságban lévő aktivisták mellett eddig több mint 50 civil szervezet állt ki a világ minden táján, és közel 1 millió magánszemély emelte fel a hangját a példátlanul szélsőséges és erőteljes orosz hatósági intézkedések ellen. Tegnap az Arctic Sunrise lobogó szerinti állama, Hollandia bejelentette, hogy bírósági eljárást kezdeményez Oroszország ellen az ENSZ tengerjogi egyezményének megsértése miatt.

A környezetvédelmi szervezet főigazgatója, Kumi Naidoo így nyilatkozott: „Aktivistáinkat olyan bűncselekménnyel vádolták meg, amelyet nem követtek el. Nem kétséges, hogy miért hozták fel a kalózkodás vádját. Megpróbálnak minket megfélemlíteni, de elkötelezett és békés kampányunkat a Gazprom és más sarkvidéki olajfúró vállalatok ellen nem lehet elhallgattatni. Mélységes igazságtalanság az, amit barátaink, testvéreink, fiaink, lányaink ellen követnek el. Kérek minden embert a világon, hogy álljon ki velünk a Gazprom és minden más olajfúró vállalat ellen, akik az Északi-sarkvidéken akarnak kitermelést végezni.”

A Greenpeace 2013. október 5-én, szombaton a világ 50 országának 140 városában Új-Zélandtól Mexikóig, Thaiföldtől Finnországig békés tüntetéseket tartott, amellyel aktivistáik azonnali szabadon engedését követelte. A budapesti rendezvényre, melyet az Amnesty International Magyarország, a WWF Magyarország, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetsége is támogatott, október 5-én, 15 óra 30 perckor került sor, a Hősök terén.

A rendezvényen Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország vezetője elmondta: „Ma szerte a világon több tízezer ember vonult az utcákra. Reméljük, hogy ennek a megmozdulásnak meglesz a hatása, és az aktivistáinkat szabadon engedik, hiszen az ellenük felhozott vád mind az orosz jog, mind a nemzetközi tengeri jogok alapján megalapozatlan. Aktivistáink egyetlen »bűne«, hogy lelkiismeretükre hallgatva erőszakmentesen demonstráltak a sarkvidék és Földünk éghajlatának védelméért.”

A békés felvonulás végén a Greenpeace, WWF, és a Védegylet egy levelet adott át az Orosz Nagykövetségnek, amelyben a következőket kéri:

  • Haladéktalanul engedjék szabadon az oroszországi Murmanszkban őrizetbe vett harminc környezetvédő aktivistát.
  • Biztosítsák az őrizetben lévőknek, hogy igénybe vehessenek teljes körű jogi képviseletet, a konzulátusok szolgáltatásait, tolmácsokat, valamint emberi jogi ellenőröket.
  • Vizsgálják meg az olajcégek sarkvidéki tevékenységét, ahelyett hogy agresszívan lépnek fel békés demonstrálók ellen.
  • Tiltsák be az Északi-sarkvidéken a nyílt tengeri olajkitermelést.

Részletek: http://greenpeace.hu/szabadsagot-az-az-aktivistaknak

VÉGE

Most a média munkatársainak segítségére is szükségünk van! Kérjük, segítsen saját eszközeivel, és ennek a felhívásnak a közzétételével, hogy minél többen írják alá a petíciónkat. Köszönjük.
http://greenpeace.hu/szabadsagot-az-az-aktivistaknak

A sajtóközleményt kiadja:
Greenpeace Magyarország Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország
Védegylet Egyesület
WWF Magyarország

Kapcsolat, további információ:
Mező János Bálint
sarkvidékkampány-felelős
+36 20 204 1444

Háttérinformációk
Folyamatosan frissülő blog:
http://greenpeace.blog.hu/2013/09/24/az_ex-kgb-vel_a_greenpeace_ellen
Korábbi sajtóközlemények a témában:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Fotoriporter-is-a-megvadoltak-kozt-a-Greenpeace-akcioban/
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Az-orosz-elnok-szerint-sem-kalozok-a-Greenpeace-aktivistai/
Fotók:
ftp://greenpeace.hu
Felhasználónév: sajto
Jelszó: 3e4r5t
Videók:
https://www.youtube.com/watch?v=rFF0JTG2-Y8
https://www.youtube.com/watch?v=8D1BVwouMrs