Budapest, 2024. április 25. Újabb fejezetéhez érkezett az Illatos úti méregraktár évtizedek óta húzódó ügye. A Greenpeace és Baranyi Krisztina független polgármester több éves szakmai nyomásgyakorlását követően végre megkezdődik a 100 tonnányi rákkeltő, kiemelten káros, évtizedek óta betiltott vegyszer maradékának eltüntetése az egykori Budapesti Vegyiművek területéről az Illatos úton.

© Szeles András / Greenpeace

Az Illatos úti telephely ügye először 2015-ben került be a köztudatba. Ekkor a Greenpeace és Baranyi Krisztina munkája és az ezt követő társadalmi nyomás hatására két ezer tonnányi szétrohadt, veszélyes hulladékos hordót szállítottak el a Budapesti Vegyiművek (BVM) volt területéről. 2016 elejére nem maradt hordó a telepen, 2017-18-ban a szennyezett berendezéseket és épületeket is elbontották, ám a talaj talajvízszennyezettsége továbbra is megmaradt. 2022-ben szintén a Greenpeace és Baranyi Krisztina  hozta nyilvánosságra, hogy az Illatos úti telephely egy romos pincéjében évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer maradt szétfoszlott zsákokban. Hiába bizonyították a Ferencvárosi Önkormányzat mérései az egészségre káros veszélyes hulladékok létezését a telephely pincéjében, amelyek a környék talajvíz is szennyezték, a Pest Megyei Kormányhivatal tagadta a szennyezését létezését. 

Ezért a Greenpeace az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkárságához, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához fordult, hogy gyakoroljanak nyomást a kormányra, hogy tartsák be a nemzetközi egyezményeket, és tisztítsák meg az Illatos út egyik pincéjét 100 tonnányi rákkeltő vegyszertől. Ekkor a zöldszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a környezetvédelmi hatóság már 2015 óta tisztában van a szennyezéssel, mégsem tett semmit, hanem egy csődbe jutott vállalatot próbált kötelezni a veszélyes anyagok eltüntetésére. Baranyi Krisztina pedig az illetékes hazai hatóságoktól követelt azonnali intézkedéseket. 

“Évek óta dolgozunk azon, hogy megkezdődjön ezeknek a mérgeknek az elszállítása, ami, végre meg is történik. A területet bérlő cég, akinek a telephelyén van a pince, megállapodott az állami felszámolóval, hogy szakszerűen felszámolja a méreg lerakatot, és a költségeket leírhatja a bérleti díjból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BVM jogutódja viseli a kármentés költségét. A Greenpeace nagyon várja, hogy a terület teljes kármentesítése megtörténjen a jelenlegi állapotfelmérés lezárása után. Az ügyet továbbra is figyelemmel kísérjük.”- nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Az Illatos út elmúlt kilenc éves történetéről készített Greenpeace-podcastet Baranyi Krisztinával és Simon Gergely-lyel itt hallgathatja meg