Budapest, 2020. május 19. – Hiába kérte majd’ negyedmillió ember, a kormány ma délután visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát. Érthetetlen, hogy a döntéshozók az emberek akaratát figyelmen kívül hagyva miért vették le a javaslat elfogadását az Országgyűlés napirendjéről. A Greenpeace reméli, hogy a kormány napokon belül egy új, legalább hasonlóan ambiciózus javaslattal fog előállni.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Holnap (szerdán) tárgyalta volna a parlament azt a törvényjavaslatot [1], amelyet múlt héten terjesztett be a kormány az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok tilalmáról, és amelyről múlt héten adtunk hírt. Azzal, hogy a kormány ma délután visszavonta a saját törvényjavaslatát, a sok éves huzavona tovább folytatódik.

Pedig a május 6-án elfogadott kormányrendelet [2] üdítően előremutató volt, hiszen az uniós kötelezettségen túlmenve a műanyag zacskók betiltásáról is rendelkezett volna, amit közel negyedmillió ember követelt Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi petíciójában.

„Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák. Ez a jogszabály lehetett volna az első lépés egy hulladékmentes Magyarország felé, egy olyan gazdaság felé, amely az egyszer használatos kultúra helyett végre a természettel való harmóniára törekszik. A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy mihamarabb terjesszen be egy hasonlóan ambiciózus javaslatot, a parlamenttől pedig azt, hogy azt haladéktalanul vegye napirendre.” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A hazai műanyagszennyezettség kritikusságát a Greenpeace friss kutatása is bizonyítja, amely háromszor annyi mikroműanyag-részecskét mutatott ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok. [3] De nem csak a Duna vize ilyen szennyezett, a mikroszemcsék megtalálhatóak a palackozott vizeinkben, az élelmiszereinkben és a levegőben is.


Jegyzetek:

[1] Törvényjavaslat egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2020/05/0531c9e9-10526.pdf

[2] Kormányrendelet az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának korlátozásáról: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2020/05/f103e571-notification_draft_2020_284_hu_hu.pdf

[3] https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/6549/friss-kutatas-bizonyitja-a-vizeink-mikromuanyaggal-szennyezettek/