Az Európai Bíróság is kimondta: a civilellenes törvény ellentétes az uniós joggal

Ez a törvény csak arra volt jó, hogy összehozzon bennünket!

A Civilizáció koalíció sajtóközleménye

Az Európai Unió Bírósága mai ítéletében kimondta, amit a hazai civil szféra is évek óta hangoztat: a civilellenes törvény megbélyegzi a civileket, káros a civil szférára és ellentétes az uniós joggal. Az ítélet megállapítja, hogy a törvény korlátozza a tőke szabad mozgását, az egyesülés szabadságát, a magánélethez és a személyes adatok védelméhez való jogot, és alkalmas arra, hogy aláássa a civil szervezetek iránti bizalmat.

A Civilizáció koalíció sajtótájékoztatón üdvözölte a döntést és ismertette az ítélet magyar civil szférára gyakorolt hatását. Az eseményen Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szólaltak fel.  

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója:

„Ez a törvény csak arra volt jó, hogy összehozzon bennünket, hogy kiálljunk önmagunkért és egymásért, megosszuk egymással tudásunkat és erőnket, közösen fellépjünk a civilekkel szembeni jogsértések ellen. És hogy együtt, több száz szervezet és sok-sok magyar állampolgár kimondja: Magyarországnak szüksége van a civilekre!

Az emberekben rejlő segítő szándékot nem lehet törvényileg betiltani – ezért ezt a törvényt vissza kell vonni. A járványhelyzet és a válság is megmutatta a civilek, az állampolgári összefogás erejét. Számos szervezet az elsők között, erején felül teljesítve cselekedett a kormány által magukra hagyott társadalmi csoportok megsegítése érdekében: adományokat gyűjtöttek és osztottak, jogsegélyt nyújtottak, tájékoztattak, részt vettek a digitális oktatás megszervezésében.”

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója: 

A törvény rendelkezései alkalmasak arra, hogy bizalmatlan légkört teremtsenek az érintett civil szervezetekkel szemben.

A civilellenes törvény valójában nem a civil szervezetekről szól, hanem arról a több ezer állampolgárról, akiket képviselünk, akiknek az érdekeiért kiállunk és akiknek a hangját mi hangosítjuk fel.  És mindazokról a polgárokról, akik kritikusak a bármikori közhatalom-gyakorlókkal szemben, és ezért a hatalom részéről csak a személyüket érő támadásokra számíthatnak érdemi válaszok helyett.

A civil szervezetek átláthatósága már a civilellenes törvény előtt is kielégítően volt szabályozva: ezeket számos szervezet túl is teljesíti, amikor az előírtnál közérthetőbb formában számol be a pénzügyeiről honlapján.”

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke:

„Az erős civil társadalom a demokrácia egyik fontos pillére, és Európában nincs helye a civil szervezetek és támogatóik megbélyegzésének. Nincs helye az Európai Unióban az orosz mintán alapuló, a civil szervezeteket forrásaik miatt megbélyegző törvénynek. Az adományozók a határokon át is támogathatnak társadalmi ügyeket, ez a véleményünk kifejezésének egyik eszköze.

A mai döntés nem csak itthon fontos: a magyarhoz hasonló, megbélyegző törvényt fontolgató lengyel kormány sem diszkriminálhatja a civil szervezeteket forrásaik szerint.”

A Bíróság ítélete alapján a magyar kormánynak kezdeményeznie kell a jogszabály hatályon kívül helyezését. A civilellenes törvény megszűnésével a kormány egy újabb lehetőséget kap arra, hogy el- és felismerje: a civil szervezetek minden nap azért dolgoznak, hogy a világot és benne Magyarországot jobb és élhetőbb hellyé tegyék. A civilek támogatása egyet jelent az elesettek segítésével, a közösségeink ápolásával, a környezet megóvásával és a jogaink védelmével. Ezek mindannyiunk közös ügyei.