היה לכם חם החודש?

מקור: השירות המטאורולוגי

לפי השירות המטאורולוגי בישראל ספטמבר 2020, הוא חודש ספטמבר החם ביותר שנמדד בישראל מאז שהחלו המדידות המסודרות, מדובר גם בחודש הרביעי החם ביותר שנמדד מאותה תקופה.  
במהלך גל החום שחווינו החודש נמדדו טמפרטורות קיצוניות, חלקן שוברות שיאים, לא רק עבור חודש ספטמבר אלא לכל השנה. כך למשל לפי השירות המטארולוגי, 48.9 מעלות צלסיוס נמדדו באילת ב-4 בספטמבר, הטמפרטורה הגבוהה ביותר לכל השנה בתחנה זו מתחילת המדידות בה לפני יותר מ- 70 שנה.

השירות מעדכן שבחלק מהתחנות נשברו שיאי טמפרטורת המקסימום לחודש ספטמבר. בירושלים נשבר החודש שיא של 118 שנים עם 41.2 מעלות, לעומת 41.1 שנמדדו בשיא הקודם מ-1902  כשלמחרת נמדדה טמפרטורה דומה.
שיאים היסטוריים נרשמו גם לטמפרטורות המינימום שנמדדו וגם עבור רצף ימים חמים, כמו בכפר בלום למשל, שם במשך 8 ימים רצופים נמדדו יותר מ-40 מעלות –  רצף שנראה לאחרונה רק לפני יותר מ-65 שנה, עבור כל חודשי השנה. מגמות נוספות המלמדות על החום הגובר במחוזותינו נרשמו כשבירושלים היה השנה רצף של 24 ימים עם טמפרטורה של 31 מעלות ומעלה מ-28 באוגוסט עד 20 בספטמבר. מתחילת המדידות ב-1867 לא היה רצף דומה שרובו חל בספטמבר ובחודשים יול-אוגוסט היו שני מקרים כאלה בלבד, ב-1922 וב-1887.

שיאי טמפרטורות גם באנטארקטיקה

במקביל למידע מהשירות המטארולוגי הישראלי, אוניברסיטת סנטיאגו בצ׳ילה מפרסמת ששנת 2020 היא החמה ביותר שנמדדה בחצי האי האנטארקטי בשלושת העשורים האחרונים. הממוצע של הטמפרטורת המירביות עד כה השנה בנק׳ הצפונית של הקוטב הדרומי בו ישנה נוכחות צבאית ומדעית של מספר מדינות עמד על בין 2-3 מעלות צלזיוס. הפעם האחרונה שנמדדה טמפרטורה ממוצעת מעל ה-0 באזור זה הייתה לפני 31 שנה. לפי חוקרי האקלים מהאוניברסיטה, מדובר על נתון ״מבהיל״ המלמד על קצב ההתחממות הגבוה במיוחד של מי הים באזור.

אנטארקטיקה מעל האפס. תיעוד: גרינפיס

מה זה אומר בעצם?

אלו הן עדויות נוספות ועדכניות למשבר אקלים שהולך ומחריף: בקליפורניה, בקוטב הצפוני, בסיביר ובישראל אנו רואים חזיתות משמעותיות ומאיימות יותר של משבר האקלים, כששנת 2020 בדרך להיחתם כשנה החמה ביותר שנמדדה אי פעם. הקהילה המדעית תמימת דעים: מצב האקלים חמור ממה ששיערו ורף המעלה וחצי עלול להיחצות תוך שנים ספורות, ולא ב-2100 כפי שקיוו. החדשות הטובות הן שהפתרונות קיימים, הם זמינים, הם טובים לסביבה, לחברה, לבריאות ולתעסוקה: אנרגיה מתחדשת היא הזולה ביותר במשק החשמל, גם בתוספת אגירה; מזון מבוסס על צומח ולא על החי לא רק שומר על האקלים שלנו הוא גם בריא יותר.  כדי שזה יקרה חייבים להתגייס לשינוי.

מערב ארצות הברית עולה באש. תיעוד: גרינפיס

אלפי בעלי חיים נמצאו מתים בשל דליפת נפט מסתורית בקמצ׳טקה

חוף חלקטיר תמיד היה חתיכת טבע פראי. מים צלולים וחול וולקני שחור הם מערכת אקולוגית ייחודית.

זיהום אזור המים בקמצ׳טקה ליד חוף חלקטיר כבר הביא למוות של בעלי חיים ימיים והרעלת אנשים. האופי הייחודי של קמצ'טקה, מורשת העולם הטבעית של אונסק"ו, נמצא בסכנה. אחד מחופי הגלישה הטובים ברוסיה, אחד האטרקציות התיירותיות העיקריות באזור נמצא בתנאים מסכני חיים.

הפרקליטות הסביבתית של קמצ'טקה פתחה בחקירת זיהום אזור המים. סיבת הזיהום בחופי קמצ'טקה עדיין לא ברורה. ממלא מקום שר המשאבים הטבעיים והאקולוגיה אלכסיי קומארקוב אמר כי לאחר בדיקת דגימות מים, המומחים מצאו עודף של מוצרי נפט (פי 4), וכן פי 2.5 של פנול וחומרים אחרים. היקף הזיהום טרם נקבע. מחלקות ומומחים מעלים גרסאות שונות: דליפת חומרים לנהרות, תאונות מכליות וכו'.

קמצ׳טקה לפני הזיהום. תיעוד: שגריר גרינפיס רועי גליץ

כמו כן ישנם מאות בעלי חיים מתים בכל רחבי החוף. זה מאשר את חומרת המצב.
בגרינפיס רוסיה פנו בדחיפות למשרד הביטחון ולמשרד התובע הכללי בדרישה לחקירה מיידית של גורמי הזיהום, הערכת היקף האסון וטיפול דחוף בהשלכות.בנוסף, גרינפיס רוסיה מוציא בדחיפות משלחת שתתעד את הפשע הזה נגד בעלי החיים והסביבה, ועל מנת לבצע דגימות עצמאיות ואיסוף חומרים מאזור האסון.לדברי הצוללים, המצב מחמיר כל שעה: "היום החבר'ה צללו וחזרו עם דמעות בעיניים. כל קרקעית האוקיאנוס ליד החוף זרועה גוויות של בעלי חיים ימיים. כל היופי התת-ימי הוא בצבע אפור-צהוב עכשיו.״

ספטמבר השחור: מגדלי הבקר ממשיכים להבעיר את ברזיל

Overflown by the state of Pará in 2019, it records illegal mining, illegal logging, disastrous burning, gigantic cattle fields and so on. With these images we can prove that the advance of the destruction of the Amazon only increases.

חודש ספטמבר שובר את כל השיאים בשריפות בברזיל עם 40,213 מוקדים באמזונס (גידול של 60% לעומת שנה שעברה) ובפנטנל, אתר הביצות הגדול בעולם (גידול של 180% לעומת שנה שעברה) אשר נודע בשל המגוון האדיר של חיות הבר באזור.  כרבע מהפנטנל, 30,000 קמ"ר, כבר עלו באש מתחילת השנה. המניע עיקרי? גידול בקר, עם עשרות אלפי טון שמייוצאים לישראל.
לפי צילומי לווין שנת 2020 עד כה היא עונת השריפות החמורה ביותר מזה עשור באמזונס, והחמורה ביותר שתועדה אי פעם באזורי הביצות בפנטאנל. כל זאת  למרות 'איסור' על שרפות שנכנס לתוקף השנה בחודש יולי.

בקר מהאמזונס. תיעוד: גרינפיס

השריפות המשתוללות ברחבי ברזיל הן לא טבעיות. אלא מעשה ידי אדם, בדרך כלל כתוצאה של פעילות עבריינית של חוואים וחוטפי קרקעות על מנת לטהר שטחים ולהסב אותם לשטחי מרעה וחקלאות תעשייתית. שריפות אלו מאיימות על המגוון הביולוגי ואקלים כדור הארץ. תעשיית הבקר אחראית על כ- 80% מכריתת היערות באמזונס ואינדיקציות ראשוניות מלמדות שהשריפות בפנטאנל החלו גם הן באזורים של חוות גידול בקר. 

בישראל מסרבים לקחת אחריות

למרות שהוכחנו פעם אחר פעם את הקשר של יבואנים ישראלים ואף של רשת שיווק המזון הגדולה בישראל, שופרסל, לשריפות היער הנוראיות באמזונס, הם ומשרד החקלאות בוחרים לזלזל ולהתעלם מחלקם בפשע הסביבתי מהחמורים של דורנו.

מנגד, השבוע, ״פארקנ'שופ״, אחת מרשתות שיווק המזון הגדולות בהונג קונג הודיע שתנתק מידית התקשרויות עתידיות מתאגיד הבשר JBS, זאת לאחר שחקירת גרינפיס חשפה ששליש מהבקר המיובא להונג קונג מקושר להרס היערות. גם בוועידת האו״ם בנושא המגוון הביולוגי נשיא צרפת מקרון,  חזר ואמר שלא יחתום על הסכמי מסחר בין אירופה לדרום אמריקה בשל קצב בירוא היער באמזונס.

גרינפיס בפנייה משותפת עם ארגוני זכויות בעלי החיים: מתנגדים להגדלה משמעותית של צריכת הבשר בצה״ל

גידול בקר באמזונס. תיעוד: גרינפיס

לאחר שנודע לנו על תכנית להגדיל משמעותית, בכ-30%, את מנת הבשר לסועד, בכל היחידות הלוחמות, ללוחמים ולתומכי הלחימה המשרתים בצה״ל, קראנו יחד עם ארגוני זכויות בעלי החיים  לרמטכ״ל אביב כוכבי, אשר נודע דווקא בשל הקפדתו על תפריט  צמחוני, לבחינה מחדש של התכנית.

ברצוננו להדגיש שאנו תומכים ברצון המשרתים לשפר את איכות המזון המסופק להם ולהגדיל את המנה שהם מקבלים. אולם יש לעשות זאת בהתאם להנחיות התזונה העדכניות של משרד הבריאות, ברוח התזונה הים תיכונית, המעודדות תזונה מגוונת המתבססת בעיקר על מזונות מהצומח, תוך צמצום של צריכת הבשר, לאור יתרונותיה הבריאותיים, הסביבתיים והכלכליים.

בירוא האמזונס לצרכי בקר. תיעוד: גרינפיס

אנו קוראים לבצע סקרי עומק של צורכי החיילים, ולנתח את התפריט הרצוי בהתאם להמלצות התזונה ומדגישים שבתכנון מדיניות תזונה של גוף ציבורי יש לקחת בחשבון את ההשלכות על הסביבה ובעלי החיים.

מלבד טובתם של בעלי החיים והיתרונות הכלכליים והבריאותיים הברורים לתזונה מהצומח, ישנה הסכמה מדעית רחבה בדבר ההשלכות הסביבתיות ההרסניות של תעשיות המזון מן החי ותרומתן להתחממות הגלובלית, כריתת יערות, הכחדת מינים, בזבוז מים ופליטת מזהמים.  בשל כך טוב יעשו בצה״ל אם ייוותרו על כמויות הבשר אותם מתכננים לרכוש.

מחוקקים אמריקנים קראו לנשיא טראמפ לא לנצל את הסכמי הסחר לקידום תעשיית הפלסטיק באפריקה

מחאה נגד עומס הפלסטיק בניירובי. תיעוד: גרינפיס

חשיפת גרינפיס על נסיונות הלובי של התעשייה הכימית האמריקנית להשפיע על הסכמי הסחר בין ארה״ב לקניה כך שיחלישו את המגבלות על שימוש בפלסטיק חד פעמי ממשיכה לעורר הדים.

לאחר מחאה ציבורית רחבה בקניה, 62 חברי סנאט וקונגרס פנו השבוע לנשיא (לפני שנודע על מחלתו) בבקשה שלא ייאפשר את חדירת התעשייה המזהמת למדינה.

סין – המדינה התחייבה להיות מאופסת פחמן עד לשנת 2060

הקרנה של גרינפיס סין על מבנה הממשלה

נשיא סין שי ג׳ינפינג, הצהיר לאחרונה בנאומו במליאת האו״ם על כך שסין תשיג ניטרליות פחמן, כלומר לא תפלוט גזי חממה בכלל עד לשנת 2060. הנשיא הצהיר שסין תגיעה לנק שיא של פליטות גזי חממה לפני 2030 ומשם תחל ירידה. 
בגרינפיס סין מסבירים שזוהי התקדמות חיובית במיוחד לאור השנה הקשה שעברה בכל הנוגע למאבק הסביבתי ושיתוף הפעולה הבינלאומי בנושא. אם סין, הנמצאת במקום ה-1 בעולם בכמות פליטות גזי החממה מסוגלת להציג תכנית ממשית ומחייבת לאפס את פליטות גזי החממה שלה, אז כל מדינה יכולה לעשות זאת.

הצפות בסין. קרדיט: STR / AFP via Getty

אנו נמשיך לעקוב כיצד המדינה תקדם בשטח את תכנית זו ולעדכן על ההשלכות הצפויות האדירות על כל תחומי החיים על מנת לעמוד ביעד שאפתני זה.

סין נפגעה השנה בצורה די קשה כתוצאה ממספר אסונות אקלימיים כמו שטפונות, סופות טרופיות וגלי חום קיצוניים.

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור