הישג לגרינפיס נגד הקמת מפעל הנפט ליד ים המלח

צילום: שיקו לוי-צ׳מפיון

שותפות רא"ם מקדמת מיזם להפקת נפט מפצלי שמן במישור רותם סמוך לים המלח. חלק מרכזי וחשוב בתהליך הקמת המפעל הוא הכנת תסקיר השפעה על הסביבה. לפני כשנה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז דרום התכנסה בנושא וקבעה שהפקת נפט מפצלי שמן עומדת בניגוד למדיניות ישראל בתחומים של אקלים, תחבורה ופסולת, אך לתדהמתנו באותה נשימה נתנה אור ירוק להמשך הדיונים להכנת התסקיר הסביבתי ודחתה את הצעת המשרד להגנת הסביבה לדחות את הפרויקט על הסף. 

מתוך כינוס הוועדה. תיעוד: גרינפיס

אתמול (יום שני), הוועדה התכנסה כדי לדון בדרישות המשרד להגנת הסביבה על התסקיר הסביבתי ובעקבות בקשת שותפות רא"ם להקלות בהן. רא"ם ביקשו שלא לבחון חלופות, לא לבחון את השפעת פעילות הכרייה והשינוע על הסביבה ולא לבחון את השפעת המיזם על פליטות דיאוקסינים – מזהמים מסרטנים.

הדרישות המופרכות של רא"ם והרצון שלהם לא לבחון למשל את השפעת הפעילות שלהם על חשיפה למזהמים מסרטנים מעלה סימני שאלה כבדים על התנהלות התאגיד ורמת אמינותו.

מתנדבי גרינפיס באיזור ים המלח

בעקבות הלחץ הציבורי שהובלנו לפני דיוני הוועדה, שותפות רא"ם חזרה בה מדרישותיה להקלות ואמרה שכל דרישות המשרד להגנת הסביבה מקובלות. הדיון הסתיים כאשר  12 מחברי הוועדה אישרו את הנחיות המשרד להגנת הסביבה להכנת התסקיר, כפי שנוסחו לכתחילה. נציגי משרד הבריאות והחברה האזרחית תמכו בהצעה לדחות את התוכנית על הסף, מה שהיה ועודנו מתבקש.

הגרינווש של רא״ם

גרינווש הוא מהלך שיווקי של יצירת תדמית "ירוקה" ו"נקייה" לחברה מזהמת ומסוכנת, על ידי הבלטה חסרת כל פרופורציה של פעילות סביבתית זניחה ביחס לליבת הפעילות העסקית המזהמת. במטרה לקדם את האישורים להקמת מפעל להפקת נפט מפצלי שמן במישור רותם סמוך לים המלח, רא״ם בחרו להוביל מהלך גרינווש נרחב וחריג בחוצפתו כשהם מציגים את עצמם כפתרון לבעית הפלסטיק של ישראל. עלינו רא״ם לא הצליחו לעבוד, אבל על מספר כלי תקשורת ואנשי ציבור דווקא כן.

קראו במאמר של דובר גרינפיס בעין השביעית על כל השיטות של רא״ם להכשרת השרץ.

שבוע קשה עבר על חברות הנפט

אם בחודש שעבר חגגו חברות נפט דוגמת של וטוטאל את רווחיהן הראשונים לאחר ההתאוששות ממשבר הקורונה, לפני פחות משבועיים הוציאה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה – גוף שאינו נחשד בכוונות ירוקות כלל – דוח ובו נכתב כי אין להשקיע יותר בפרוייקטים פוסיליים חדשים על מנת להצליח להגיע לאיפוס פליטות בשנת 2050. אולם חוסר הסבלנות הגובר של העולם מול חברות הדלקים הפוסיליים הגיע לשיאו ביום רביעי שעבר, בו חוותה התעשייה המזהמת רצף כשלונות מרהיב בתוך פחות מ-24 שעות.

הבסנו את תאגיד הנפט ״של״ בבית המשפט בהולנד

בהאג, קיבל בית המשפט את טענות הארגונים גרינפיס וידידי כדור הארץ וכן את תביעתם של למעלה מ-17,000 עותרים, והורה בפסיקה תקדימית כי על חברת האנרגיה "של" להפחית 45% מפליטות הפחמן של מתקניה ומוצריה עד שנת 2030. זוהי הפעם הראשונה בה בית משפט מטיל את האחריות למשבר האקלים על חברת נפט ומורה לה לפעול באופן מיידי בעניין. במקביל ישיבת בעלי מניות בחברות האנרגיה "אקסון מובייל" ו"שברון" הסתיימו גם הן בניצחונות קטנים ומתוקים לתנועת האקלים.

בעלי המניות שמים ברקס לאקסון ודורשים לפעול מיד בנושא האקלים

A Greenpeace banner flies over the skyline of Dallas towed by an airplane. The banner reads "Exxon: Time to pay for climate lies" and "Prosecute Exxon." ExxonMobil is currently under investigation by the New York Attorney General to determine if the company lied about the risks of climate change. ExxonMobil's corporate headquarters is in nearby Irving.

ב"אקסון", קרן הגידור האקטיביסטית "אנג'ין 1" הצליחה לשכנע את בעלי המניות להדיח מתפקידם לפחות 2 חברי דירקטוריון ולהחליפם במועמדים מטעמם, שיסיטו את החברה להשקעות באנרגיה ירוקה ולצמצום אמיתי של טביעת הרגל הפחמנית שלה. ב"שברון", הצביעו 61% מבעלי המניות בעד הצעה להפחתת פליטות גזי החממה לא רק של מתקני החברה אלא גם של המוצרים אותם היא מייצרת. בעוד שההצעה לא מחייבת את החברה להגדיר יעד הפחתת פליטות או את משך הזמן בו היא תידרש לעשות זאת, התמיכה המוחצת של בעלי המניות מראה כי סקטור המשקיעים מסרב להמשיך לקבל אי פעולה כנגד משבר האקלים. 

"יום רביעי השחור" של תאגידי האנרגיה מהווה הן לתעשייה והן לארגוני ופעילי אקלים, נקודת מפנה משפטית וכלכלית בכל הנוגע למאבק כנגד ענקיות הדלקים הפוסיליים ואחריותן למניעתה של קטסטרופה אקלימית.

עזרו לנו להקים יחידת תחקירים ישראלית

הציבור בישראל צריך צוות תחקירים סביבתיים עצמאי שיעבוד עבורו במשך כל השנה בעזרת האמצעים המתקדמים ביותר על מנת חשוף עוולות ופשעים סביבתיים בכל רחבי הארץ ולהעלות אותם לראש סדר היום הציבורי.

לכן, החלטנו לראשונה בישראל, ליצור משהו גדול ולהקים צוות תחקירים סביבתיים עצמאי כחול לבן. על מנת לתת לצוות הזה הכשרה ואת הגישה לכלי המחקר המתקדמים ביותר (כמו שימוש צילומי לווין וגישה למאגרי מידע מתקדמים.) אנו אוספים תרומות שיסייעו להקמה ופיתוח הצוות.

עכשיו צריך אותנו יותר מתמיד – וזה הזמן להגביר את הלחץ ולחשוף את מה שמנסים להסתיר מכולנו: מי באמת מאיים על הציבור בישראל ועל עתיד כדור הארץ?

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור