Brussels – În premieră mondială, companiile vor trebui să demonstreze că produsele pe care le comercializează nu au contribuit la defrișări. Reprezentanții Parlamentului European și ai guvernelor naționale au finalizat legea care va impune companiilor să urmărească produsele lor de-a lungul lanțului de aprovizionare până la originea materialelor și să dovedească faptul că procesul de producție nu a inclus defrișări, în caz contrar fiind pasibile de amenzi.
Greenpeace a avertizat că, în timp ce legea va proteja pădurile, drepturile omului pentru populațiile indigene vor beneficia doar de o protecție „slabă”, iar alte zone naturale, cum ar fi savana și turbăriile, nu sunt acoperite
Legea se va aplica companiilor care vând soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cauciuc, cacao și cafea, precum și unele produse derivate, cum ar fi pielea, ciocolata și mobila. În prezent, cetățenii UE nu au nicio garanție că produsele din coșul lor de cumpărături nu provin din defrișări.
Purtătorul de cuvânt al Greenpeace EU, John Hyland declară: „Acesta este un progres major pentru păduri și pentru oamenii care s-au implicat pentru a le proteja. Nu faceți nicio greșeală, această lege va face ca unele drujbe să tacă și va opri companiile să profite de pe urma defrișărilor. Guvernelor UE ar trebui să le fie rușine că au adăugat lacune pentru industriile lor de exploatare forestieră și că au oferit o protecție șubredă pentru drepturile populațiilor indigene care plătesc cu sângele lor pentru a apăra natura. În anii următori, UE trebuie să își extindă atenția pentru a proteja natura și biodiversitatea.”
Sub presiunea sectorului forestier european și a guvernului canadian, guvernele UE au obținut o definiție laxă a „degradării pădurilor” – în esență, un artificiu legal care permite continuarea exploatării nesustenabile a pădurilor naturale. Parlamentul European a insistat fără succes ca legea să protejeze „alte terenuri împădurite” pe lângă terenurile considerate din punct de vedere tehnic păduri, dar acest lucru va fi reexaminat în termen de un an, iar protecția altor ecosisteme, cum ar fi savana și zonele umede, în termen de doi ani.
Etapele următoare
Parlamentul European va vota noua lege a UE privind defrișările în plen, iar guvernele naționale vor purta discuții oficiale în cadrul unei reuniuni a miniștrilor. Aceste formalități vor avea loc la începutul anului viitor.
Contacte:
John Hyland, purtătorul de cuvânt al Greenpeace EU : +32 (0)471 75 89 85, [email protected]
Biroul de presă Greenpeace EU: +32 (0)2 274 1911, [email protected]
Pentru breaking news și comentarii asupra afacerilor UE: www.twitter.com/GreenpeaceEU
Greenpeace este o rețea globală independentă care organizează campanii pentru a schimba atitudini și comportamente, pentru a proteja și a conserva mediul și pentru promovarea păcii. Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, Uniunea Europeană, companii sau partide politice. Greenpeace este susținută global de peste trei milioane de oameni și este activă în lume prin 26 de organizații naționale și regionale independente, cu birouri în peste 55 de țări.
Registrul UE pentru Transparență: 9832909575-41