Onesnaževanje s plastiko je prisotno povsod. Začne se s strupenimi fosilnimi gorivi, konča na plažah jugovzhodne Azije in oddaljene Antarktike, vsepovsod korporativna praksa zavrgljive plastike škodi skupnostim, živalim kot so želve in morske ptice ter nemara tudi človeškemu zdravju.

Kot odgovor na to globalno okoljsko krizo, je naraščajoče gibanje–Revolucija ponovne uporabe–že našlo prave in inovativne rešitve, ki zavrgljivo plastiko nadomeščajo s ponovno uporabo trajnostnih materialov. Skupnosti, napredna podjetja in lokalne vlade prihajajo na plano z rešitvami, ki se osredotočajo na zmanjševanje in ponovno uporabo. Obstajajo mesta brez odpadkov, vedno več letališč in drugih javnih poslopij ima postaje za polnjenje vode, nekatere trgovine nudijo popust, če s seboj prinesete svoje vreče, prav tako kavarne, če prinesete svoj lonček za večkratno uporabo. Že več desetletij obstajajo trgi, ki so polni pridelkov in žit brez plastike, vsepovsod po svetu pa se pojavljajo tudi trgovine, kjer lahko kupujete izdelke brez plastične embalaže.

Nekateri trgovci v Sloveniji že omogočajo da v delikateso prinesete svojo embalažo.

Revolucija ponovne uporabe je v teku. In vi ste del nje, četudi se tega še ne zavedate. Del nje ste, ko nakupujete v trgovini brez embalaže. Ko s seboj na potovanje vzamete steklenico za ponovno polnjenje. Ko na tržnico pridete s svojo vrečo. Ko namenoma nadomestite zavrgljivo plastiko z rešitvami ponovne uporabe

In, kar je najpomembnejše, ko od podjetij zahtevate, da naredijo enako.

Vsa ta dejanja, zbrana na kupu in pomnožena, zagotavljajo kljubujočo moč sistemu, ki ga nadzirajo korporacije in je osnovan na embalaži za enkratno uporabo.

Kako kupovati brez plastike

 

Zahvaljujoč pritisku milijonov ljudi kot ste vi, podjetja končno priznavajo, da so pomagala pri ustvarjanju te krize. Nekatera izmed njih so se celo zavezala temu, da bodo pomagala rešiti to krizo. Ampak do sedaj so korporacije pokazale bolj ali manj le napačne “rešitve”—začele so uporabljati druge zavrgljive materiale kot sta npr. papir in bioplastika, s čimer se še naprej zanašajo na že zlomljen sistem reciklaže. Sredstva vlagajo celo v škodljivo kemično recikliranje in sežiganje– vse zgolj zato, da ohranijo svojo sistem pakiranja izdelkov.

Prelaganje odgovornosti na posameznike in predlaganje napačnih rešitev je doseglo svoj konec. Edini način premika naprej je, da se podjetja in trgovci pridružijo Revoluciji ponovne uporabe. Tisti, ki tega ne bodo storili, bodo postali vedno manj relevantni v svetu, kjer ljudje planeta na katerem lahko živijo niso pripravljeni žrtvovati zaradi iluzije ‘prikladnosti’. Kako torej izgledajo prave rešitve? Sestavili smo seznam kriterijev, ki bo podjetjem kot je Nestlé, pomagal pri njihovem premikanju v pravo smer.

Edini način s katerim bomo resnično lahko rešili to krizo je, če od korporacij zahtevamo, da zmanjšajo svoj plastični odtis, zavržejo poslovni model pakiranja in začnejo investirati v sistem ponovne uporabe in polnjenja, ki nas bo vodil v trajnostno prihodnost. 

Graham Forbes je globalni projektni vodja za kampanjo Plastic-Free-Future pri Greenpeaceu ZDA

Rainbow Warrior Near the Queensland Coast. © Tom  Jefferson / Greenpeace
Doniraj

Greenpeace ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank – naše delo je mogoče le zaradi donacij posameznikov.

Pridruži se