Uspelo nam je!!!

Naj se včerajšnji dan zapiše v zgodovino kot eden največjih okoljskih uspehov v Sloveniji. Čudovito gibanje, ki združije okoljevarstvenike, borce_ke za spolno enakost, upokojence, mlade mamice, knjižničarke in mnoge druge, se je zedinilo okoli najbolj temeljne vrednote – vode. To me navdaja z nepopisljivimi občutki. Pred upravnimi enotami širom Slovenije je več kot 150 prostovoljcev in prostovoljk dnevno zbiralo podpise za razpis referenduma – ne glede na vreme! In priznajmo, vreme nam ni bilo ravno naklonjeno. Kot da so tudi dežne kaplje na nek način želele biti prisotne v tej pomembni zgodbi, češ “Hej, tudi za nas se gre!” in vsakega, ki je oddal svoj podpis, nežno poljubile v zahvalo. 🙂

Gibanje za pitno vodo, ki združuje številne nevladne organizacije, društva, civilne iniciative in posameznike, je včeraj v Državni zbor vložilo podpise in zahtevalo razpis referenduma. Mreža aktivistov za pitno vodo je v oteženih okoliščinah, kljub izredni epidemiološki situaciji, uspela zbrati 52.230 overjenih podpisov. Državni zbor ima zdaj še šest dni časa, da razpiše rok za izvedbo referenduma.

52230 podpisov podpore za referendum!

Naj spomnimo: Vlada Janeza Janše je aprila v nov Zakon o vodah, praktično mimo javne razprave in po skrajšanem postopku, vključila sporen člen, ki omogoča privatizacijo območij ob morju, jezerih, rekah in potokih, kar bi lahko pripeljalo do omejitve prostega in brezplačnega gibanja na teh območjih ter dodatno ogrozilo ranljive in za pitno vodo pomembne ekosisteme. 

Gre le za zadnje teptanje narave v nizu stampedov čez okoljsko zakonodajo trenutne Vlade. Že celo leto namreč spremljamo demontažo okoljskih varovalk v Sloveniji – vse to v imenu “gospodarskega razvoja”.

V preteklem mesecu pa nam je uspelo oblikovati zaščitno mrežo borcev, ki naj bo v svarilo vsem, ki bi v prihodnje drznili interese kapitala postaviti pred ljudi in naravo. 

Ne dvomimo, da bo okolje tudi v prihodnje tarča kapitalističnih puščic, zato vas vabimo, da spremljate naše spletno mesto https://www.greenpeace.org/slovenia/vec-narave-manj-betona/, kjer vas bomo sproti obveščali o aktualnih grožnjah naravi ter možnostih, da jo zaščitite – ena izmed naslednjih bo zagotovo referendum!

Usoda vode je v naši rokah. Na referendumu glasujmo PROTI spornim spremembam Zakona o vodi.

Borbeno naprej!