Spomnim se, kot da bi bilo včeraj. Kriki, napolnjeni z bolečino, oči, prebodene z nepredstavljivim strahom, klici na pomoč in kriki nejevere. Danes mineva eno leto od začetka ruske vojne v Ukrajini. Za nekatere se ta dan zdi kot včeraj, za druge pa je od njega minila že cela večnost.

Bilo je lani februarja, ko smo ravno bili sredi projekta, podobnega temu. Ravno smo poskušali zagotoviti finančna sredstva za naše akcije in projekte, ko so padle prve bombe. Takrat se naša realnost in naše potrebe nenadoma niso več zdele tako pomembne. Prositi vas, da nam pomagate v času, ko so bili drugi v veliko večji stiski, se je zdelo neprimerno. V luči vojne v Ukrajini smo se s kolegi znašli pred dilemo, kako in ali sploh govoriti še o čem drugem kot o nujnosti zagotovitve takojšnjega miru.

Kmalu smo šli v akcijo. V prvih mesecih ruske vojne v Ukrajini je bila naša pisarna v Romuniji spremenjena v varno zavetje za ukrajinske matere begunke, medtem pa so naši kolegi in prostovoljci iz Slovaške zbrali najnujnejše in se odpeljali do državne meje, kjer so prihajajočim množicam razdelili hrano in vodo. V Bolgariji so naši aktivisti sodelovali pri vzpostavitvi begunskih taborišč. V vsem tem času pa je naša organizacija začela razkrivati hinavščino Evrope, ki uporablja fosilna goriva, kot sta plin in nafta, uvožena iz Rusije, in posledično poganja vojno v Ukrajini. Besedi Green (zeleno) in Peace (mir) še nikoli prej nista bili bolj jasno povezani.

Nismo pa se ustavili zgolj pri tem. Ruska vojna v Ukrajini povzroča uničenje tako na infrastrukturi, kot tudi v naravi. Zato v sodelovanju z ukrajinsko nevladno organizacijo Ecoaction spremljamo primere okoljskega uničenja, skupaj smo jih zaznali že preko 900. Na interaktivnem zemljevidu [1] izpostavljamo 30 najhujših tovrstnih primerov, ki morajo biti prednostni pri celoviti in zeleni obnovi Ukrajine. Vsaka pot pa se začne z prvim korakom.

Ravno ta mesec je Greenpeace v sodelovanju z ukrajinskimi nevladnimi organizacijami pričel z zeleno obnovo bolnišnice v bližini Kijeva z namestitvijo toplotne črpalke in sončne elektrarne, ki zagotavlja prepotrebno energijo, da lahko bolnišnično osebje bolje skrbi za bolne in ranjene.

V naslednjih letih želimo v okviru Greenpeaceovega projekta »Partnerstvo mest za zeleno obnovo v Ukrajini« predstaviti še več projektov obnove, saj je obnova naših skupnosti po vojnih grozotah ali celo med njimi bistvenega pomena za zdravljenje in povrnitev upanja. Zavedamo se, da porušenega ne moremo zgolj ponovno zgraditi; obnoviti moramo bolje in bolj trajnostno. Ustvariti moramo odporne skupnosti, ki jih napajajo čisti, obnovljivi viri energije in so zasnovane tako, da so energetsko učinkovite.

Če posvojimo prakso zelene obnove, lahko brazgotine vojne spremenimo v vizijo upanja in prenove. Lahko povečamo splošno energetsko neodvisnost države in zgradimo močnejše, bolj odporne skupnosti, ki so bolje opremljene za soočanje z izzivi prihodnosti.

V tem mesecu smo se pogosto obračali na vas, naše podpornike, s prošnjo po mesečni podpori. Večkrat smo izpostavili pomembnost rednih donacij za doseganje ciljev kampanj, ki lahko trajajo tudi dlje časa. Do konca meseca ostaja le še 5 dni in do takrat, upamo, se nam bo pridružilo še 6 novih mesečnih donatorjev_k.

Že manjši zneski mesečnih donacij omogočajo naše dolgoročne kampanje. Nam boste pomagali izpolniti našo zavezo k zdravljenju našega planeta in varovanju blaginje prihodnjih generacij? Postanite naš_a mesečni_a donator_ka in v prihodnjih letih podprite projekte, kot je ta v Ukrajini.

Hvala vam!

Katja Podbevšek, vodja Greenpeacea v Sloveniji


[1] Greenpeace in Ecoaction predstavljata zemljevid okoljskega uničenja zaradi ruske vojne v Ukrajini: povezava.