Še slab mesec časa imamo. Pa ne do dopusta, ampak do dneva, ko bomo državljani in državljanke Slovenije stopili v bran vodi. V nedeljo, 11. julija bomo namreč na referendumu glasovali o spornem Zakonu o vodah. In zmagali!

A pot do zmage ni lahka. Zakaj?

  • Za zavrnitev škodljivega zakona o vodah namreč ne bo dovolj le to, da bo več ljudi glasovalo proti kot za, ampak bo ključnega pomena volilna udeležba! Na referendumu mora obkrožiti PROTI vsaj 20 % volilnih upravičencev. Torej vsaj 340 007 ljudi! Če oziroma ko nam to uspe, bomo dosegli zgodovinsko zmago.

Zato pa bomo potrebovali tvoj glas. In glas tvoje mame, sestre, tvojega strica, soseda, nečaka… hišnega ljubljenčka. No skoraj. Štirinožni prijatelji izvzeti, ampak vsakdo, ki ima volilno pravico, bo predstavljal pomemben delček v tej volilni zgodbi.

Štel bo prav vsak glas. Resnično. 

Kako lahko glasuješ? 

  • V nedeljo 11. julija boš doma! Super! Udeleži se splošnega glasovanja na svojem volišču v kraju stalnega prebivališča, v nedeljo, 11. 7. 2021, med 7:00 in 19:00 ter oddaj svoj glas proti.
  • Se ravno tisti vikend odpravljaš na dopust oz. boš takrat ravno na poti? Glasuješ lahko tudi predčasno, in sicer v torek, 6. 7. 2021, sredo, 7. 7. 2021 in četrtek, 8. 7. 2021 med 7:00 in 19:00 na upravni enoti, kjer imaš prijavljeno stalno prebivališče (predhodna najava ni potrebna).
  • Boš v tujini na dopustu? Nič hudega, glasuješ lahko po pošti iz tujine ali pa na predstavništvu Republike Slovenije v tujini (rok za prijavo petek, 25. 6. 2021).
  • Boš na dan referenduma v Sloveniji, a izven svoje matične občine? Glasuješ lahko izven volilnega okraja svojega stalnega prebivališča na t.i. “OMNIA” mestih, ki jih določijo okrajne volilne komisije (rok za prijavo sreda, 7. 7. 2021).
  • Se zaradi bolezni ne moreš osebno zglasiti na volišču? Glasuješ lahko na svojem domu (rok za prijavo sreda, 7. 7. 2021)!
  • Če želiš glasovati iz bolnišnice, socialnovarstvenega zavoda za institucionalno varstvo, pripora ali zavoda za prestajanje kazni, lahko glasuješ po pošti (rok za prijavo, 30. 6. 2021).
  • Imaš stalno prebivališče prijavljeno v tujini, na dan referenduma pa boš v Sloveniji? Tudi za to je rešitev (rok za prijavo, sreda, 7. 7. 2021)!

Skratka, za vsak problem glede glasovanja obstaja rešitev. Če v nedeljo 11. julija ne boste mogli na volišče (v kraju stalnega prebivališča), izkoristite eno od alternativnih možnosti za glasovanje. 

Natančnejše informacije o vseh možnostih glasovanja so zbrane na spletni strani Za Pitno Vodo

Ne glede na to, kje boš v nedeljo, 11. julija 2021, prosim, ne pozabi na referendum in si pravočasno zagotovi možnost glasovanja! 

Prosim, da to sporočilo posreduješ še petim sorodnikom in znancem. Naj se začne kepa kotaliti! Vsak glas resnično šteje.

Usoda vode je v naših rokah. Gremo skupaj po zmago!