Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Aktivister border to Shell-isbrydere i Finland

Nyhed - 16. marts, 2012
20 Greenpeace-aktivister fra blandt andet Danmark klatrede i dag ombord på to finske statsejede isbrydere, Fennica og Nordica, i havnen i Finlands hovedstad Helsinki.

Isbryderne er begge er på vej mod Arktis, hvor de skal arbejde for oliegiganten Shell, der denne sommer vil foretage fem olieprøveboringer i det arktiske ocean ud for Alaskas kyst.

16. marts 2012Aktivisterne hængte bannere med teksten ”Stop Shell - Save the Arctic” op på siden af skibene, mens andre aktivister uddelte koste og skovle til besætningen. Koste og skovle har vist sig at være en af de mest avancerede teknologier, som oliebranchen benytter, når de skal fjerne olie fra is i tilfælde af et olieudslip.

Det kunne man blandt andet se ved Godafoss-olieudslippet i de isdækkede norske farvande sidste år.

"Med skovle og koste som oprydningsudstyr, tror jeg alle, der husker oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf, forstår, at et olieudslip i Arktis vil være en katastrofe. Greenpeace har indledt en verdensomspændende kamp mod Shells planer om at udsætte det skrøbelige økosystem i Arktis for enorm risiko i jagten på olie. Shell må forstå, at olieødelæggelse af Arktis er dybt uansvarligt," siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Greenpeace´ kampagne mod Shell er en fortsættelse af de sidste to års aktioner i Grønland mod olieselskabet Cairn. Greenpeace ønsker et forbud mod alle nye olieboringer i hele det Arktiske Ocean.

Det er ikke mere end tre uger siden, at seks Greenpeace-aktivister stoppede Shells boreskib i Auckland, New Zealand i 77 timer. I forbindelse med aktionen skrev over en kvart millioner mennesker verden over til Shell og bad dem holde sig ude af Arktis.

De nordiske lande har som medlemmer af det eneste arktiske politiske organ, Arktisk Råd, et udvidet ansvar for at beskytte det arktiske område. Men i stedet sender Finland statsejede isbrydere af sted for at hjælpe Shell i Arktis, mens Danmark og Norge ikke lægger skjul på, at de vil gå langt for at få en del af den arktiske olie.

"Den arktiske region er mere truet end nogensinde, og Danmark har som del af Rigsfællesskabet med Grønland en særlig forpligtigelse til at gøre en aktiv og ihærdig indsats for at beskytte Arktis. Vi vil virkelig opfordre de danske politikere til at handle ud fra moral i stedet for grådighed. De nordiske lande bør gå forrest med arktisk beskyttelse, ikke arktisk udnyttelse”, siger Jon Burgwald.