Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Havisen i Arktis sætter ny bundrekord

Nyhed - 28. august, 2012
Foreløbige tal fra det amerikanske National Snow and Ice Data Centre viser, at havisens udbredelse nu dækker et areal på 4,10 millioner km2, og dermed erstatter den tidligere rekord fra 2007. For blot 30 år siden var udbredelsen på størrelse med Australien på denne tid af året – omkring 7,5 millioner km2

Rekorden sætter en tyk streg under behovet for reel handling for at bremse de galoperende klimaforandringer, inden det er for sent.

”Rekorden i dag er meget trist og understreger med al mulig tydelighed, at opvarmningen af vores planet tager fart med uoverskuelige konsekvenser til følge” siger Jon Burgwald, arktisk ansvarlig i Greenpeace. ”Teknologien til at skifte de fossile brændsler ud med vedvarende energi har vi allerede, men desværre gemmer de ansvarlige politikere sig bag kortsigtede hensyn og manglende visioner.”

Klar tendens

Havisen minimumsudbredelse er forskellig fra år til år, men tendensen er krystalklar. Siden 1979 hvor overvågningen af havisens udbredelse med satellit begyndte, er sommerens isdække faldet med 11 pct. hvert årti.

Inklusiv 2012 er de seneste seks år samtidig de seks år, hvor isens udbredelse har været mindst (2007 – 2012). Dette års rekord forventes at udbygge sig selv løbende indtil septemper, hvor minimumsudbredelsen ofte falder.

28. august 2012

© National Snow and Ice Data Centre

 

Havis er vigtig for klimaet og dyreliv

Havisen reflektere solens stråler, og i takt med havisens forsvinden absorberer havet solens energi. Denne proces får havtemperaturen til at stige, der igen får mere is til at smelte. Denne onde cirkel er også blevet kaldt for en ’death-spiral’, der truer hele verdens air condition-apparat.

De ændrede forhold påvirker også vores oceaners havstrømme, hvilket igen får konsekvenserne for vores vejrsystemer.

© Nick Cobbing / Greenpeace

 

Havisen i Arktis har også stor betydning for isbjørne, hvalrosser, sæler, fugle og andre dyr. Selve iskanten udgør et vigtigt leveområde for mange dyr. Nogle af dem svømmer halvvejs rundt om jorden, for at nå disse vigtige jagtmarker. Dermed er hele økosystemer under pres fra den forsvindende havis.

Smeltende havis er en advarsel – ikke en forretningsmulighed

Nyheden fra det amerikanske National Snow and Ice Data Centre kommer samtidig med, at Kumi Naidoo, der er international generalsekretær i Greenpeace, protesterer mod Gazproms boreplatform, Prirazlomnaya, nord for Rusland i Pechorahavet.

”Det værste er, at internationale olieselskaber og regeringer verden rundt ser den forsvindende havis som en forretningsmulighed, når det i virkeligheden er et advarselstegn, vi ikke har råd til at ignorere. At bore efter olie, der hvor havisen er forsvundet er topmålet af kynisme og ligegyldighed over for vores og vores klodes fremtid,” siger Jon Burgwald.

Hjælp os med at beskytte Arktis på www.savethearctic.org