Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Ny miljøskandale lurer i Danmark

Nyhed - 9. november, 2012
Radioaktiv stråling, kræftfremkaldende kemikalier og gas-forurenet drikkevand. Det kan blive følgerne ved boring efter skifergas. For selv om flere lande har forbudt boringerne, er de på vej i Danmark

I Nordjylland og Nordsjælland er et nyt gas-eventyr på vej. Sådan sælger det franske energiselskab, Total, planerne om at bore efter skifergas i Danmark. Men virkeligheden er helt anderledes. Det fremgår af en ny Greenpeace-rapport.

I flere lande, herunder Bulgarien, Tyskland, Sydafrika, Canada – og sågar Totals eget hjemland, Frankrig, er der allerede forbud mod udvinding af skifergas på grund af den voldsomme forurening, som boringerne medfølger. Alligevel har de danske politikere givet to licenser med eneret til boringer i Nordjylland og Nordsjælland.

 ”Når man udvinder skifergas, bruges en metode, der kaldes fracking, hvor man under højt tryk pumper store mængder vand med kemikalier ned i skiferen. Det laver sprækker i skiferen, hvorefter metangas bliver frigivet. Flere af disse kemikalier er giftige, mutagene samt allergi- og kræftfremkaldende, så det er en særdeles miljøfarlig metode,” siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland.

Ifølge Tarjei Haaland risikerer grundvandet at blive forurenet, når Total pumper flere hundrede slags kemikalier ned i undergrunden i jagten på metangas. I USA har undersøgelser vist, at op til hver fjerde boring var utæt. Desuden afslørede undersøgelserne, at borerester fra fracking var op til 25 gange mere radioaktivt end den normale baggrundsstråling.

”Risiciene ved dansk skifergas er så store, at man skal lade den blive i jorden. Det er helt absurd, at politikerne har givet licens til Totals prøveboringer. Specielt når der slet ikke er brug for den til at dække vores behov for naturgas i Danmark. Det undergraver troværdigheden i regeringens planer om en grøn omstilling,” siger Tarjei Haaland.  

Læs hele rapporten på greenpeace.dk/skifergas