Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Shell mister kontrollen med arktisk boreskib

Nyhed - 15. juli, 2012
Shells boreskib Noble Discoverer løb tidligt søndag morgen ind i alvorlige problemer i Alaska. Ifølge lokale medier var boreriggens anker ikke i stand til at holde riggen på sin position og den begyndte derfor at drive mod kysten, indtil den stødte på grund.

Shell har hverken be- eller afkræftet, at de er stødt på grund, men har forklaret, at de kom meget tæt på kysten, før boreriggen stoppede. Heller ikke kystvagten kunne skabe klarhed over situationen. Olieselskabet vil angiveligt iværksætte en dykkerundersøgelse, der skal afgøre om skibet har taget skade, selvom ”besætningen ikke mærkede noget bump”.

Det væsentlige her er ikke, om skibet har ramt kysten eller ej, men derimod at man har mistet kontrollen over en borerig, der trygt ligger for anker i en bugt mange hundrede sømil fra Arktis. Medierne (kucb og Dutch Harbor Telegraph)har rapporteret, at boreskibet har måttet kæmpe imod en ”stiff breeze” på 35 mph.

Det svarer til ca. 56 km/t - også kaldet stiv kuling. På DMIs hjemmeside kan man læse følgende om en stiv kuling: Større træer bevæger sig - trættende at gå mod vinden. Det er ikke til at sige, hvad Shell forventer i Arktis, men katastrofen synes ikke langt væk.

Greenpeaceskibet Esperanza befinder sig lige nu i Alaska og vil naturligvis holde øje med situationen. Du kan hjælpes os med at stoppe Shell på www.savethearctic.com