Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Anne Mie: Vigtigt at få budskabet ud om olieboringerne i Arktis

Nyhed - 2. december, 2013
Efter den fredelige protest mod Gazprom landede bevæbnede russiske specialstyrker på Arctic Sunrise i en helikopter. Og et langt og uretfærdigt forløb i russisk varetægt begyndte. Anne Mie Roer Jensen fortæller i et interview med DR, hvorfor hun sejlede ud for at beskytte Arktis, og hvordan hun har håndteret uvisheden i fangeskab.

21. november 2013

Anne Mie Roer Jensen understreger i tale og skrift, hvorfor hun og de 29 andre sejlede ud. Protesten var ikke en kritik af Rusland, men en protest for at beskytte Arktis mod Gazproms olieboringer.

 

Styrmandseleven Anne Mie Roer Jensen deler i et dybdegående interview med 21 Søndag sine oplevelser og tanker, efter de russiske myndigheder tog Arctic Sunrise i varetægt, og hun blev sat i fængsel – først i Murmansk og senere i Skt. Petersborg.

Interviewet er lavet i Skt. Petersborg halvanden uge efter Anne Mies løsladelse mod kaution, hvor hun fortsat skal opholde sig på et hotel med resten af besætningen.

Hun beskriver meget ærligt, hvordan fængselsforholdene og anklagerne om pirateri og hooliganisme har været hårde og prøvende.

”Det har været rigtig grimt derinde (i fængslet, red.), ingen tvivl om det. Men der er hele tiden kommet små ting, som har givet håb, kærlighed og støtte. Det har været guld værd.”

De 30 sejlede til Barentshavet for at skabe opmærksomhed om Gazproms højst risikable olieboringer i det russiske Arktis. Selskabet planlægger at begynde den første kommercielle udvinding i det isfyldte Arktiske Ocoean. Selv om Gazprom er blandt branchens mindst kvalificerede til at foretage boringer under de udfordrende forhold, så fortsætter selskabet den aggressive oliejagt.

Kritikere har kaldt protesten naiv, men Anne Mie Roer Jensen understreger, at det er vigtigt at kæmpe mod de arktiske olieboringer ved at protestere fredeligt – og at de russiske reaktioner har været ekstreme.

”Jeg synes, det var vigtigt, at vi gjorde det, og jeg synes, at det var vigtigt, at vi fik budskabet ud, at Arktis er simpelthen ikke klar til olieboringer. Jeg synes ikke, det var naivt,” siger Anne Mie Roer Jensen.

Se hele interviewet HER.