Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Anne Mie får ikke lov at komme hjem

Nyhed - 13. december, 2013
Den russiske undersøgelseskomité har skrevet til Anne Mie Roer Jensen med en besked om, at hun at hun ikke må forlade Rusland, hvor hun fortsat er løsladt mod kaution.

20. november 2013

Det danske besætningsmedlem Anne Mie Roer Jensen har netop fået en nedslående besked fra den russiske undersøgelseskomité: Hun skal fortsat blive i Skt. Petersborg, for de russiske myndigheder vil ikke give hende udrejsevisum.

Anne Mie Roer Jensen er den første af de 30 fra Arctic Sunrise, der har fået besked om, at hun ikke må rejse ud af Rusland.

”Vi er utrolig kede af, at Anne Mie og de 29 andre formentlig ikke får lov til at komme hjem inden jul. De har foretaget en fredelig protest for at beskytte Arktis, og at holde dem som gidsler i Rusland er en klokkeklar krænkelse af deres rettigheder,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Alle 30 opholder sig fortsat på et hotel i Skt. Petersborg, hvor de er løsladt mod en kautionssum på 340.000 kr. per person, der er betalt af Greenpeace. Anklagen om hooliganisme, der har en strafferamme på syv års fængsel, er fortsat opretholdt.

Den russiske afvisning går direkte imod afgørelsen ved Den Internationale Havretsdomstol, ITLOS, hvor Holland har igangsat en voldgiftssag mod Rusland, for Arctic Sunrise er hollandsk indregistreret, og skibet blev ulovligt kapret i internationalt farvand. Det hollandske krav, som domstolen gav medhold i, er at få frigivet skibet og besætningen.

”At de ikke får lov til at rejse hjem er i ikke kun i strid med al international lov, men også al rimelig fornuft. På trods af at vores 30 venner og kolleger ikke længere er bag tremmer, bliver det mere og mere klart, at de russiske myndigheder er stålsatte på at forfølge sagen til den bitre ende,” siger Jon Burgwald.

Daniel Simons, juridisk rådgiver hos Greenpeace International, tilføjer:

”Rusland går nu direkte imod en bindende afgørelse fra en international domstol. Præsident Putin har ellers tidligere sagt til det amerikanske folk om situationen i Syrien, at ”loven er loven, og vi må følge den, hvad end vi kan lide det eller ej.” I sin tale til sit eget folk i går, tilføjede Putin endda ”Vi forsøger ikke at belære nogen, men at fremme international lov”. Det er tid til, at myndighederne begynder at handle i den ånd og lade de 30 komme hjem til deres familier øjeblikkeligt.”