Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Bed Norges statsminister stoppe Statoils oliejagt i Arktis

Nyhed - 10. maj, 2013
Statoil undgår strenge regler i Norge, men starter nye boreprojekter i russiske Arktis, hvor der tages lettere på miljølovgivningen. Den norske stat har medansvar og indflydelse. Bed statsministeren stoppe de arktiske boringer ved Statoils generalforsamling d. 14. maj.

Frisk luft i de fantastiske fjelde, gletsjere, vandfald og et rigt dyreliv. Det er ofte de første billeder, der kommer på det indre lærred, når man tænker på Norge.

Men en mørk skygge skæmmer billederne af Norges pagt med naturen: Olieselskabet Statoil er en af de mest offensive spillere i Arktis, der nu ekspanderer i det skrøbelige miljø.

10. maj 2013

 

Risikabel kurs i østlige Arktis
Det statsejede olieselskab har planer om at udforske nærmest alle hjørner af den arktiske region. Selv om Statoil for nylig droppede sommerens planer om olieboringer i den norske del af Barentshavet, så er boreplanerne ikke lagt ned i det østlige Arktis – i Rusland – hvor der er mindre strenge regler og love, der skal overholdes ved olieudvindingen.

Her er der indledt samarbejde med det russiske olieselskab Rosneft, der trækker et af branchens længste spor af olieudslip og uheld bag sig.

Arktis er i forvejen under pres fra klimaforandringerne, der har fået to tredjedele af isen på toppen af verden til at smelte over de sidste 30 år. Olieindustrien sætter ekstra pres på den unikke natur: Både med produktionen af den olie, der forårsager problemer og ved at intensivere de risikable boringer. Når der sker udslip, kan skaderne ikke rettes op igen, for der eksisterer ikke teknologi til at rydde op under så barske forhold som i Arktis.

Skriv til Stoltenberg
Men vi kan gøre noget. Statoil holder generalforsamling tirsdag den 14. maj, og her har den norske regering mulighed for at bremse selskabets arktiske boringer. Vi lægger maksimalt pres på at få statsminister Jens Stoltenberg til at træffe den rigtige beslutning og sætte foden på bremsen.

Vi må sikre, at Statoil følger den samme, høje sikkerhed og miljømæssige standard i resten af verden, som selskabet skal i Norge.

Skriv under HER og bed Stoltenberg om at stoppe Statoils olieboringer i Arktis.