Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Fredsduer og fakkeloptog for Anne Mie og de andre fængslede i Rusland

Nyhed - 5. oktober, 2013
300-400 mennesker mødte frem i Østre Anlæg, København, for at vise støtte til Anne Mie Roer Jensen og de andre 29 besætningsmedlemmer fra Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, der er fængslet og tiltalt for pirateri i Rusland.

5. oktober 2013

 

Greenpeace og Amnesty holdt taler og hyldede retten til fredelige protester, Ayoe Angelica sang stille og stærkt, og der blev skrevet hilsner og sendt tanker på fredsduer af papir, inden de fremmødte gik i et langt fakkeloptog fra Østre Anlæg til den russiske ambassade, hvor kravet om løsladelse blev gjort tydeligt. Den massive opbakning kommer også til udtryk i de nu over én million breve, der er sendt til russiske ambassader via nettet.

Greenpeace holdt lignende støttedemonstrationer i mere end 140 byer i 47 lande verden over.

”Det er dybt ulykkeligt, at Anne Mie og resten af besætningen sidder i russisk fængsel med en hel vanvittig pirateri-tiltale hængende over hovedet. Retten til civil ulydighed og de fredelige protester for at beskytte Arktis mod olieboringer straffes nu af de russiske myndigheder, som holder hånden over olieselskabet Gazprom. Men denne kolossale opbakning fra befolkningen giver håb om i kampen for at få de 30 løsladt,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Vicegenerelsekretær for Amnesty, Trine Christensen, kritiserede i sin tale skarpt de russiske myndigheders anvendelse af pirateri-tiltalen, der her bruges til at undertrykke retten til fredelige protester.

”Det er en fuldstændig absurd overreaktion at tiltale besætningen for pirateri,” sagde Trine Christensen fra scenen i Østre Anlæg. ”Derfor er det vigtigt, at mange går sammen i hele verden for at stå fast på rettigheden til at kritisere og protestere fredeligt. Støtten og det internationale pres kan også gøre en forskel for de fængslede. De føler sig mindre alene, og bevågenheden kan hindre krænkelser af menneskerettigheder, der sker mest i mørket,” siger Trine Christensen.

Der er netop kommer nye lyspunkter i sagen om de pirateri-tiltalte. Hollands regering meldte fredag, at Holland vil rejse en voldgiftssag mod Rusland ud fra den internationale havretskonvention for at få frigivet Greenpeace-skibet, der er hollandsk indregistreret, samt løsladt besætningsmedlemmerne. Herudover har den russiske domstol indkaldt flere fra besætningen til retshøringer i forhold til kaution på tirsdag, men navnene på disse kendes endnu ikke.