Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Aktion i LEGOLAND: Protest mod olieudslip fra Shell-platform

Nyhed - 2. juli, 2014
Greenpeace-aktivister lavede tidligt i morges en kreativ re-installation bygget af LEGO-klodser: Shell har udløst et olieudslip i LEGOLAND efter, at olieselskabet har trodset advarslerne om de risikable olieboringer i Arktis. Greenpeace er på stedet med aktivister, skibet Arctic Sunrise og gummibåde. Klatrere har hængt et banner på boreplatformen med teksten: ”LEGO – Save the Arctic – Stop playing with Shell” (”LEGO – Beskyt Arktis – Stop med at lege med Shell”).

Den simulerede oliekatastrofe er en protest imod, at et af verdens mest grønne og respekterede brands – LEGO – har et omfattende samarbejde, der styrker Shells kundeloyalitet, salg af benzin og legitimerer selskabets uansvarlige arktiske olieboringer. Samarbejdet står i skærende kontrast til LEGOs erklærede mål om at mindske CO2-udledningen sammen med sine partnere og i samarbejde med sine partnere at efterlade en bedre verden til de fremtidige generationer.

”Denne gang var ”oliekatastrofen” uskyldig, men den kan blive virkelig. Shell har med sine olieboringer nord for Alaska været på kant med lovgivningen flere gange og oliegiganten har modtaget skarp kritik fra USA's indenrigsministerium for omfattende sløseri med sikkerheden. Shell lukker øjnene for miljøfarerne og håber på det bedste, og det er skuffende, at LEGO nu ser ud til at vælge samme strategi. Når LEGO bidrager til at brande Shell misvisende positivt, så er de i den grad involverede, og derfor holder det ikke at lægge ansvaret fra sig – især ikke når Shells hensynsløshed overfor miljøet er i direkte konflikt med LEGOs egne grønne mål og politik,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

2. juli 2014

'Save the Arctic' Protest in Legoland Denmark © Greenpeace / Uffe Weng

 

LEGO: Kritikken handler om Shell
LEGO svarede i en kommentar på virksomhedens website, at kritikken fra Greenpeace vedrører Shell og ikke LEGO. Og LEGO forventer af sin såkaldte co-promotion-partner, at de handler ansvarligt. Men problemet er, at LEGO netop også må tage ansvar for sin partner, når de laver massive reklamekampagner i hele verden og sælger sit legetøj med Shell-branding.

”Jeg vil opfordre LEGO til at forholde sig til den konkrete kritik af Shells olieboringer i Arktis og svare på, om de virkelig finder dem ansvarlige – og i overensstemmelse med, hvad LEGO-brandet står og arbejder for. LEGO en af de vigtigste klodser i Shells såkaldte social licence-strategi og de to selskaber kører en meget omfattende reklamekampagne. Dermed er LEGO i yderste led med til at gøre Shells risikable boringer i Arktis mulige,” siger Jon Burgwald.

2. juli 2014

'Save the Arctic' Protest in Legoland Denmark © Greenpeace / Uffe Weng

 

Ikke flere legeaftaler med Shell
Social licence dækker over den velvilje, som et selskab er afhængig af for at kunne gennemføre de omstridte olieboringer, uden at virksomhedens mister opbakning i befolkningen. Greenpeace lancerede tirsdag en global kampagne på fem kontinenter i 26 lande sammen med rapporten ”Ikke flere legeaftaler med Shell”. På første dag skrev mere end 45.000 mennesker under på kravet til LEGO om at stoppe samarbejdet.

Co-promotion-samarbejdet er særdeles omfattende. LEGO kørte i 2012-13 en global reklamekampagne med Shell, hvor kunderne på tankstationer kunne købe eller få LEGO Formel 1-minibiler. Kampagnen gav et løft på 52 procent i Shells kundeloyalitet og tilførte Shell en PR-værdi svarende til intet mindre end 638 mio. kr. LEGO har bekræftet overfor os, at en PR-kampagne med Shell vil blive gentaget i år i flere markeder verden rundt.

Tags