Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Dansk palmeolieleverandør lover stop for beskidt palmeolie

Nyhed - 26. juni, 2014
Nordens største leverandør af palmeolie, AarhusKarlshamn, lover nu at stoppe køb af palmeolie, der medvirker til at rydde regnskoven. Udmeldingen kommer efter længere tids pres fra Greenpeace og er et stort skridt i kampen for at bevare regnskoven. Palmeolie fra AarhusKarlshamn findes i en række fødevareprodukter hos danske forhandlere, bl.a. Marabous Daim og Arlas fetaost.

”Det er glædeligt, at AarhusKarlhamn nu forpligter sig til et stop for indkøb af palmeolie, der medvirker til at rydde regnskoven. Det er en stor sejr for regnskoven, klimaet og truede dyrearter såsom Sumatras tiger,” siger Birgitte Lesanner, kampagnechef i Greenpeace i Danmark.

Palmeolie er i dag den største enkeltårsag til rydning af Indonesiens regnskov og er et stigende problem også i Afrika og Sydamerika. Regnskovsfældningen fører til enorme udledninger af drivhusgasser til atmosfæren, er skyld i omfattende og ødelæggende skovbrande, og truer habitater for blandt andet tigre, orangutanger og elefanter.

Pres på store virksomheder virker
AarhusKarlshamn er ikke bare Nordens største leverandør af palmeolie men en af de største i Europa. Deres nye policy indebærer en garanti for, at ingen palmeolie kommer fra regnskovsområder og tørvemoser eller krænker oprindelige folks rettigheder.

”At Nordens største leverandør nu tager skridt mod en ansvarlig politik viser, at det nytter at lægge pres på de store virksomheder. Erhvervslivet er ved at indse, at forbrugerne ikke vil acceptere produkter som smadrer klimaet og miljøet,” siger Birgitte Lesanner.

Ikke i mål endnu
Virksomhedens nye policy er dog ikke perfekt. AarhusKarlshamn undlader at definere ”skov” og sår dermed tvivl om, hvilken skov der kan fældes. Greenpeace anvender den etablerede definition ”High Carbon Stock”, der også anvendes af store palmeolievirksomheder som Wilmar International.

”Vi kommer nu til at holde et vågent øje med AarhusKarlshamn for at sikre, at de lever op til deres løfter. Det er helt afgørende, at de nu offentliggør en tidsplan for, hvornår deres stop for beskidt palmeolie skal være trådt i kraft. Vi venter med at lade champagnepropperne springe, før den sidste bulldozer er standset i regnskoven,” siger Birgitte Lesanner.

I år har mere end 110.000 mennesker i Norden taget del i Greenpeaces kampagne for at stoppe handel med palmeolie, der medvirker til at rydde regnskoven. AarhusKarlshamn er den seneste blandt en række virksomheder, der har givet efter for forbrugernes og Greenpeaces krav. Tidligere har blandt andre Procter & Gamble, Kellogs, L’Oreal, Orkla, Nestlé og Mars taget kritikken til efterretning og indført en regnskovsvenlig indkøbspolitik.