Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Norges miljøminister afviser klage fra Greenpeace – og giver ”go” til Statoil olieboringer

Nyhed - 30. maj, 2014
Først ville Tine Sundtoft, Norges miljøminister, ikke tage imod underskrifterne, der kræver stop for Statoils uansvarlige boringer i Barentshavet. Senere kom forklaringen: Hun har nu givet endelig tilladelse til Statoil.

30. maj 2014

Greenpeace-aktivisterne Katie Furlung (Storbritanien) og Julke Brand, der protestede på Statoils platform, overleverer mere end 125.000 underskrifter til ansatte fra Norges klima- og miljøministerium.

Besætningen ombord på Greenepeace-skibet Esperanza holder aktions-skruen i vandet i Barentshavet – på præcis den koordinat, hvor Statoil vil udføre den nordligste olieboring nogensinde.

Støtten strømmer ind fra hele verden, og fredag var der over 125.000 underskrifter mod, at Statoil får lov til at gennemføre olieplanerne. Desværre ønskede Norges miljøminister Tine Sundtoft ikke at tage imod underskrifterne, og den nedslående årsag kom fredag aften.

Her afviste miljøministeren klagen fra Greenpeace om, at den omstridte olieboring vil forårsage alvorlige ødelæggelser af det arktiske miljø.

”Handler ikke som miljøets minister”
Hun har nu givet grønt lys til Statoil..

”Det er trist, at Tine Sundtoft i dag ikke handler som miljøets minister ved at lytte til dokumentationen for, at Statoils olieboring kan forårsage massive miljøødelæggelser, men i stedet giver Statoil carte blanche til de risikable olieboringer. Under så ekstreme forhold vil der være høj risiko for olieudslip, der vil farve området sort af olie, så den fredede Bjørneøen kan blive ødelagt på under en uge. Vi oplever massiv og stigende støtte fra hele verden i kampen for at beskytte dette smukke område, og vi fortsætter protesten så længe som muligt,” siger Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace, der er ombord på Esperanza.

Efter de 15 aktivister blev fjernet fra platformen Transocean Spitsberg, har skibet blokeret for at Statoil gå i gang, og det falder åbenlyst ikke i god jord.

Esperanza fortsætter protesten - trods advarsler

Esperanza modtog torsdag aften kl. 20.30 en advarsel om, at der er blevet etableret en såkaldt sikkerhedszone rundt om det sted, hvor Statoil vil bore – kun 25 km fra den arktiske vinter-iskant og 175 km fra det fredede naturreservat, Bjørneøen.

Men Esperanza har ingen planer om at rette sig efter advarslen, som er juridisk ugyldig. International lov kræver, at etableringen af en sikkerhedszone varsles i god tid. Også norsk lovgivning kræver, at virksomheden – i dette tilfælde Statoil – ansøger om etableringen af en zone mindst 30 dage før den kan træde i kraft. Dette er ikke sket, og derfor Greenpeace har appelleret afgørelsen til det norske olie- og energiministerium.

”Der er absolut ingen grund til, at Esperanza skulle fjerne sig for olieselskaberne. Sikkerhedszonen er fuldstændig ugyldig, da annonceringen ikke er foretaget rettidigt. Under FN's Havretskonvention kan udenlandske fartøjer frit bevæge sig i den økonomiske zone. Vi har mindst lige så meget ret til at være her som olieselskaberne,” siger juridisk rådgiver i Greenpeace Daniel Simons.

Sune Scheller kalder det en "desperat handling" fra Statoil og den norske regering.

”Som dagene går bliver presset på dem større og større, og vi har ingen intentioner om at give op alene på grund af deres juridiske krumspring. Vi udfører en fredelig protest mod den historiske fejltagelse, det vil være, at bore efter olie i Arktis. Det går stik imod alt, hvad klimaforskerne har fortalt os, det er ekstremt risikabelt, og det vil være umuligt at rydde op efter et olieudslip i det isfyldte farvand.”

Hjælp med at stoppe Statoils olieplaner HER