Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Kun en ønskebrønd

Nyhed - 20. juni, 2014
I 90 timer protesterede Greenpeace aktivister mod Statoils planer om at bore efter olie i Arktis. Nu viser det sig, at oliebrønden er tør og ikke vil give en dråbe olie til Statoil.

For få uger siden gik Statoil i gang med den nordligste olieboring nogensinde. Greenpeace formåede at stoppe boreplanerne i 90 timer, da aktivister gik ombord på boreplatformen Transocean Spitsbergen forhindrede den i at sejle videre, og efterfølgende da skibet Esperanza lagde sig i vejen for boreplatformen på stedet for den planlagte boring i Barentshavet.

Nu viser det sig, at Statoils anstrengelser har været frugtesløse. Deres prøveboring viser nu, at der ikke er noget olie at hente i ”Apollo-brønden”, hvor boringen har fundet sted.

”Det er en stor lettelse for klimaet og det arktiske miljø, at brønden viser sig at være tør. Dermed er det fredede naturreservat omkring Bjørneøen beskyttet lidt endnu. Men det er en stakket frist, for Statoil er allerede nu på vej mod nye boresteder i området,” siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace.

Trods advarsler om de ødelæggende konsekvenser, som et olieudslip vil få i Arktis, valgte den norske regering at tillade Statoils boring. Nu er Statoil på vej mod nye boresteder i området, og Greenpeace har indgivet en klage, som Norges myndigheder skal behandle, før boringerne kan gå i gang. Det giver Norges miljøminister endnu en mulighed for at komme til fornuft og lytte til de mere end 135.000 mennesker der har krævet Bjørneøen beskyttet.

”Vi fortsætter med at bruge alle demokratiske midler til at standse de her olieboringer, hvor et olieudslip vil have katastrofale konsekvenser for klimaet og det sårbare arktiske miljø. Nu har Norges miljøminister Tine Sundtoft fået en ny mulighed for at vise, at hun bekymrer sig om miljøet ved at sætte en stopper for Statoils boringer,” siger Sune Scheller og uddyber om Statoils oliejagt i Arktis.

”Statoil er blandt de mest aggressive olieselskaber i Arktis, og de tilsidesætter al hensyn til miljøet i processen. Så længe de fortsætter deres aggressive oliejagt, fortsætter vi kampen for at stoppe dem.