Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Supermarkeds-kæde siger nej til at rydde regnskoven med palmeolie

Nyhed - 25. februar, 2014
Belgiske Delhaize Group har som den første supermarkeds-kæde i verden forpligtet sig til kun at føre produkter, der ikke indeholder regnskovsryddende palmeolie.

Der er alternativer til at bruge den ødelæggende palmeolie, som finder vej til knapt halvdelen af dagligvarerne i verdens supermarkeder, som medfører rydning af regnskoven til fordel for palmeolie-plantager. Tab af regnskov i især især i Indonesien truer sjældne dyrearter og forstærker klimaforandringerne.

Selv om Delhaize ikke er kendt i Danmark, er det en betydningsfuld kæde med ca. 3.000 butikker i 10 lande, der nu forpligter sig til ”en 100 procent sporbar og afskovningsfri” produktion.

Det sker efter, at Greenpeace tidligere på måneden lancerede en global kampagne, der lægger pres på bl.a. de globale producenter af fødevarer, som er medansvarlig for, at Indonesien årligt mister et regnskovsområde på størrelse med Sjælland.

”Det er en sejr for forbrugerne i Belgien, men også i resten af verden. Delhaize skal have ros for at vise, at det er muligt at forsyne forbrugerne med varer uden samtidig at rydde de indonesiske regnskove, som palmeolieindustrien har hærget i årevis. Greenpeace opfordrer kraftigt til, at andre store brands som Procter & Gamble, Colgate og Palmolive også tager ansvaret på sig og forpligter sig til regnskovsvenlig produktion,” siger Birgitte Lesanner, kampagnechef hos Greenpeace.

Forandringen sker ikke i morgen eller næsten uge, men Greenpeace anerkender Delhaize for at tage seriøse skridt frem. Kæden sikrer gennemsigtighed ved at love, at al palmeolien skal kunne spores tilbage i produktionskæden inden udgangen af 2015, og 80 procent af produkterne skal i 2018 have palmeolie, der ikke har kostet afskovning. Det er endda mere ambitiøst end målene hos L’Oréal og Unilever.

Kellogg's er en anden stor fødevarevirksomhed, der har forpligtet sig til at stoppe afskovningen i forsyningskæden. Knap 220.000 har nu skrevet under på et krav om produkter, der er tigervenlige og ikke medfører rydning af regnskoven.

Du kan også hjælpe HER