Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace: Donald Trump trumfer en af de mest beskidte energiformer igennem

Nyhed - 24. marts, 2017
Knap to måneder efter at USA’s præsident Trump satte sin signatur på dekretet om at gennemføre opførelsen af den omstridte olierørledning Keystone XL, giver det amerikanske udenrigsministerium nu, fredag eftermiddag dansk tid, godkendelse til at genoptage projektet.

24. marts 2017

© Max Berg / Greenpeace

Keystone XL er en enorm satsning på 8 mia. dollars, der skal føres fra Canada til de sydlige stater i USA. Klimaet og miljøet kommer til at betale regningen for beslutningen, der går imod Trumps forgænger, Barack Obama, der i 2015 beordrede, at Keystone XL samt den anden rørledning, North Dakota Access Pipeline, skulle indstilles.

Ifølge U.S Environmental Protection Agency udleder tjæresand 17 pct. mere CO2 end andre typer råolie, og byggeriet af rørledningen vil - i CO2-regnskabet - svare til, at der årligt kommer 5,7 mio. flere biler på de amerikanske veje.

“Trump trumfer nu en håbløs og uforståelig satsning igennem på den store olierørledning, der dybest set er en kæmpe, sort motorvej for tjæresandsolie, der er en af de mest beskidte energikilder, man kan opdrive på planeten. Rørledningen vil medføre stor risiko for miljøødelæggelser og alvorlig vandforurening på sin vej gennem Nordamerika, og er samtidig en mindre CO2-bombe under forsøget på at håndtere klimaudfordringen. Der er al mulig grund til, at den brede lokale og globale modstand fortsætter ufortrødent,” siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace i Danmark.

Forskere fra Yale University har udført en holdningsundersøgelse, der viser, at 75 pct. af alle voksne amerikanere ønsker at regulere CO2-udledningen i det hele taget.

“Med sin trodsige satsning på tjæresands-projektet Keystone XL, får vi desværre endnu et vidnesbyrd om, at Donald Trump og hans regering af klimaskeptikere navigerer med et tunnelsyn på de fossile brændsler, der er dybt skadelige for klimaet. Det er sørgeligt, at præsidenten både ignorerer klimavidenskaben, der fastslår, at klart størstedelen af de fossile brændsler skal blive i jorden, hvis vi skal bremse klimaforandringerne, og det flertal af amerikanere, som ønsker sig en grønnere fremtid. Kampen mod rørledningen vil fortsætte både lokalt og ved domstolene, og det giver trods alt håb om, at løbet endnu ikke er kørt” siger Jens Mattias Clausen.

Greenpeace opfordrer finansinstitutionerne Citi, JP Morgan, Wells Fargo, TD Bank og Bank of America til ikke at hjælpe TransCanada, der står for byggeriet, finansielt.