Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace til Esben Lunde Larsen: Vi skal have mindre kød og mere grønt

Pressemeddelelse - 10. januar, 2018
Greenpeace serverede i dag en lækker, sund og plantebaseret frokost foran Miljø- og Fødevareministeriet. Anledningen er, at vi danskere spiser og eksporterer rigtig meget kød, som desværre belaster klimaet og miljøet voldsomt. Produktionen af køer og grise alene står for hele 18,2 procent af Danmarks samlede drivhusgasudslip.

“Der kan og skal gøres noget ved den overdimensionerede kødproduktion, hvis vi skal bremse klimaforandringerne, og vores plantebaserede frokost i dag er lavet for at minde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen om, at det er hans ansvar at regulere landbruget,” siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

“Indtil nu har miljø- og fødevareministerens strategi desværre været at lempe vilkårene for landbruget på alle parametre og støtte udvidelsen af store bedrifter. I stedet burde han gå foran med et godt eksempel og støtte landbruget i at omstille til bæredygtig produktion med fokus på økologi og mindre kød,” fortsætter Birgitte Lesanner.

Klimavenlig frokost ved Miljø- og Fødevareministeriet.

Tanken om at bytte bøffen ud med mere klimavenlige alternativer er da heller ikke helt ukendt for mange danskere. >En Gallup-undersøgelse fra 2016 har faktisk vist, at 42 procent har én eller flere kødfrie dage om ugen, og antallet af fleksitarer er fordoblet over de seneste år

“Det er virkelig positivt, at danskerne i større grad har taget trenden med kødfrie dage til sig. Desværre er det ikke tilfældet for den danske regering, som i fællesskab med landbrugslobbyen ivrigt forsøger at opretholde et alt for intensivt og kødbaseret dansk landbrug,” siger Birgitte Lesanner.

Et kilo oksekød belaster klimaet omtrent 23 gange mere end en tilsvarende mængde sojabønner og bidrager faktisk med mindre protein end bønnerne, Ifølge Nationalt Center for Fødevarer og Landbrug. Der er således både store miljø- og sundhedsmæssige gevinster forbundet med at skære ned på bøfferne til fordel for plantebaserede alternativer.

Trods dagens invitation til frokost foran Miljø- og Fødevareministeriet, dukkede Esben Lunde Larsen aldrig op. Det var der dog andre, der gjorde, for foruden ministeren var også hans medarbejdere og ordførere fra alle Folketingets partier indbudt til at sætte tænderne i det grønne alternativ. Blandt de fremmødte var bl.a. Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge, Enhedslistens ordfører for klima, miljø, grøn omstilling, landbrug og dyrevelfærd Maria Gjerding, Alternativets dyrevelfærds-, grøn omstillings-, landbrugs-, miljø-, natur- og fødevareordfører Christian Poll, klimaordfører fra Alternativet Rasmus Nordqvist og SF’s dyrevelfærds-, landbrugs-, miljø-, natur- og fødevareordfører Trine Torp, samt SF’s forbrugerordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Billeder uploades her:

http://media.greenpeace.org/shoot/27MZIFJX9B6SK

Kontakt:

Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark, 23 95 12 14

Christina Koll, presseansvarlig, Greenpeace i Danmark, 28109021