I dag fik vi en glædelig og længe ventet nyhed – vores skib kommer hjem. Arctic Sunrise blev snuppet sammen med de 30 besætningsmedlemmer, aktivister og fotografer i september 2013 af de russiske myndigheder. Siden da har skibet været tilbageholdt i Murmansk.

Arctic Sunrise var sidst i brug under den fredelige aktion på den russiske boreplatform Prirazlomnaya, hvor 28 Greenpeace-aktivister, heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen, og to freelancefotografer sidste år protesterede mod Gazproms planlagte boringer og efterfølgende blev fængslet i mere end to måneder anklaget for hooliganisme og pirateri, der sammenlangt kunne give op til 15 års fængsel.

Aktivisterne blev løsladt i december 2013, men skibet forblev i fangeskab.

Men hvis Gazprom håbede, at aktivisternes fængsling og tilbageholdelsen af Arctic Sunrise ville svække vores kamp mod olieboringer i Arktis’ isfyldte farvande, tog de grueligt fejl. Rainbow Warrior III og Esperanza var klar til at forsætte det arbejde, som Arctic Sunrise havde begyndt.


6. juni 2014

Arctic Sunrise på sin seneste rejse.

 

Rainbow Warrior III og Esperanza har fortsat kampen

Da Gazprom sendte den første olie afsted fra Prirazlomnaya til Rotterdam, var vi parate til at forhindre den russiske tanker i at lægge til kaj og i at levere Gazproms arktiske olie til Europas benzinstandere. Rainbow Warrior III lagde sig i vejen for olietankeren Mikhail Ulyanov, mens Greenpeace-aktivister malede ”No Arctic Oil” på siden af tankeren. Budskabet var klart: Gazproms olieboring er ikke alene skadelig for det sårbare arktiske miljø – den er en trussel mod klodens klima i en tid, hvor verden bør vende sig mod vedvarende energi frem for at hente endnu mere olie op fra undergrunden.

Senest var skibet Esperanza i aktion, da vi i 90 timer forhindrede Statoil i at påbegynde den nordligste olieboring nogensinde. Esperanza er ikke noget stort skib, men det er ikke altid størrelsen, det kommer an på. Det beviste Esperanza, da det trodsigt lagde sig i vejen for Statoils olieboreplatform. Først da norsk politi brød norsk og international lov og bordede skibet, måtte Esperanza give fortabt og lade sig slæbe bort.

Nu behøver Rainbow Warrior III og Esperanza ikke længere at kæmpe alene. Vores advokater han underskrevet dokumenterne, og Arctic Sunrise er nu officelt på vej tilbage, hvor hun hører til.

6. juni 2014

Rainbow Warroir III og Esperanza har kæmpet for at beskytte Arktis, mens Arctic Sunrise har været i fangeskab. Her har Esperanza lagt sig i vejen for Statoils boreplatform i Barentshavet.

 

Beskidte metoder

Efter otte måneders tilbageholdelse i en fjerntliggende russisk havn er det nu vores førsteprioritet at gøre Arctic Sunrise sødygtig igen. Vi ved endnu ikke præcist, i hvilken tilstand skibet vender tilbage til os, men hun har nok brug for en kærlig hånd efter en lang og kold vinter uden vedligeholdelse.

I dag glæder vi os over frigivelsen af Arctic Sunrise, men det er vigtigt at huske på, at skibet aldrig nogensinde burde have været tilbageholdt.  Det var en ulovlig aktion, da russiske styrker bordede skibet og tilbageholdt hende i Murmansk. Det blev også understreget af Den Internationale Havretsdomstol som krævede skibets øjeblikkelige frigivelse i november 2013.

Fængslingen af vores aktivister og tilbageholdelsen af Arctic Sunrise var et beskidt forsøg på at lukke munden på kritikere af risikable arktiske olieboringer. Det forsøg slog fejl, og nu hvor Arctic Sunrise er vendt hjem, kan jeg garantere én ting: Arctic Sunrise og vores kamp for at beskytte Arktis vil vende tilbage med fornyet kraft.

Tak til alle jer, der har støttet vores fængslede aktivister og Arctic Sunrise.