Det er Jordens dag i dag, og med den havde jeg gerne set, at Facebook, som svar på den udfordring vi stillede dem for tre måneder siden, havde skilt sig af med sit kulvenskab. Desværre er dette ikke sket, og selvom Facebook har taget nogle gode skridt i den rigtige retning, så er der stadig et stykke vej til deres uafhængighed af beskidt kul.

Facebook er en mastodont i it-branchen. De mange brugere af Facebook hver dag, hver time og hvert sekund, kræver en enorm server-kapacitet, det vi også kalder datacentre. Datacentre over hele verden er storforbruger af elektricitet, og det er sjældent den grønne af slagsen.

Der har været gode tiltag fra Facebooks side – særligt i form af energieffektiviseringer. Der er ingen tvivl om, at energieffektiviseringer er en del af løsningen på den globale klimakrise, men de kan ikke stå alene. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så skal it-virksomheder bruge elektricitet til deres datacentre, og det har Facebook indtil videre klaret ved at koble sig på kul og atomkraft. Derfor gav vi for tre måneder siden Facebook en udfordring – ’unfriend coal’ inden Jordens Dag den 22. april 2011.

Yderligere bør virksomheder som Facebook benytte sig af deres politiske indflydelse for, at særligt den amerikanske regering satser på vedvarende energi. Alt i alt befinder Facebook sig ét skridt bag andre store it-virksomheder som Google og Yahoo, når det kommer til at gøre en indsats for klimaet. Den gode nyhed er, at vi stadig tror på, at Facebook kan blive en leder på det grønne område, og at vi forsætter vores kampagne mod dette mål.

Siden kampagnen startede i 2010 har over 700.000 supportere sluttet op om vores krav til Facebook. I sidste uge satte vi alle sammen verdensrekord for flest kommentarer på en enkelt Facebook-post på under 24 timer. Rekorden kommer nu i Guinness World Records.

Kan du rekruttere 10 venner til kampagnen (på Facebook selvfølgelig) på Jodens Dag? www.facebook.com/unfriendcoal