Tirsdag tørner Real Madrid og FC København sammen i Parken som en del af Champions League, og pressen kunne i dag møde klubberne til optakt og pressemøde. Men jeg synes også, det er vigtigt at diskutere, hvem der egentlig finansierer fodboldklubberne. Derfor sænkede aktivister fra Greenpeace dette banner ned bag Carlos Ancelotti og forsvarsprofilen Pepe, og dækkede det panel, der reklamerede for blandt andre Gazprom.

9. december 2013

 

Jeg er selv passioneret fodboldfan og forstår godt, hvis det er irriterende, når sådan nogen som os invaderer det frirum fodbolden udgør og nærmest kræver opmærksomhed om et problem, som ikke handler om fodbold. Men beskyttelsen af Arktis og kampen for vores klima er vores tids afgørende miljøslag, og det er afgørende for mig, at Gazprom ikke uden modstand får lov til at ødelægge det unikke arktiske miljø.

Sagen er, at Arktis, der er ét af verdens sidste uberørte naturområder med et unikt dyreliv som isbjørne, narhvaler og hvalrosser, er ved at blive åbnet for industrien. Den is, der tidligere beskyttede området, er nu ved at smelte væk. 75 % af isen er forsvundet i sammenligning med det historiske gennemsnit over de seneste 30 år.

Industrien står på spring for at få fingrene i den tidligere utilgængelige olie, men spørgsmålet er, om den industri, som i forvejen har forårsaget klimaforandringerne, skal have lov til det.

Det syntes jeg ikke. Arktis fortjener beskyttelse, ikke olieselskabernes hærgen.
Gazprom fører lige nu det arktiske oliekapløb. Selskabets boreplatform Prirazlomnaya forventes at starte olieproduktion i det isfyldte Arktiske Ocean denne måned – langt væk fra offentlighedens søgelys.

Da mine kolleger og venner for et par måneder siden forsøgte at rette verdens øje mod boreplatformen, blev Greenpeace-skibet kapret og sammen med besætningen trukket til Murmansk og sat bag tremmer. De er nu løsladt mod kaution i Skt. Petersborg, men er forsat anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til syv års fængsel.

Den uretmæssige behandling og fængsling siger noget om, hvor meget der er på spil for Gazprom og Rusland. De vil have lov til at ødelægge enorme områder med olieudslip langt mod nord, hvor ingen holder øje med dem – og så betale sig til et godt image i Europa ved at sponsorere Champions League.

Alene i 2011 var Gazprom – ifølge egne tal – ansvarlig for hele 872 olieudslip i Rusland. Hvis Gazprom får lov til at bore efter olie i Arktis, er det bare et spørgsmål om tid, før der sker en større ulykke. Hvis oliekatastrofen sker fra Prirazlomnaya-platformen, vil det ødelægge to naturreservater og oprydning er selv af førende firmaer blevet erklæret som tæt på umuligt. Derfor skal Gazprom have det røde kort. Også selvom det genererer lidt midt i et sikkert velfortjent fodboldfrirum.