Miljøminister Ida Auken har idag meddelt, at hun med virkning fra efteråret 2012 vil forbyde brugen af fire plastik-blødgørere, alle mistænkt for at være årsag til at piger risikerer at komme i pubertet fra 9-års alderen, samt til at kunne forårsage misdannede kønsorganer hos drengebørn.
Initiativet er et flot og længe savnet skridt, ord der bliver til handling.

Forbudet vil ifølge Ida Auken blive gennemført på trods af EU-Kommissionens mulige modstand, med den letforståelige argumentation at man som forbruger skal kunne købe almindelige produkter som badebassiner, voksduge eller tandbørster uden at blive udsat for hormonforstyrrende kemiske stoffer. Se Berlingskes artikel.

Initiativet er et vigtigt skridt i sig selv, men med risiko for at overvurdere signalværdien er det måske et tegn på noget endnu større: At ministre er begyndt at bevæge sig fra at være administratorer af den laveste fællesnævner, til visionære igangsættere af forandringer.

Vi befinder os i en tid, hvor det politiske system primært formår at identificere udfordringer, men ikke til at handle på den viden vi opnår.
Samtidigt har rettidig omhu i form af en frivillig udfasning af eksempelvis giftige kemikalier ikke vist sig at være en af kemikalieindustriens spidskompetencer. Der er følgeligt et udpræget vacuum når det kommer til ændringer i den virkelige verden, og det vacuum bør ideelt udfyldes af demokratisk valgte ledere.

Vi håber og tror på, at Ida Aukens initiativ er et skridt i den retning.