Takket være dig har jeg været med Greenpeace-skibet Esperanza og besætning på en lang rejse til Alaska og Arktis. Vi er hjemvendt med et stykke vigtigt arbejde i bagagen, der skal bruges til at lægge pres på de arktiske lande, der vil tillade olieselskaber at bore efter olie, og tillade store industrielle fisketrawlere at trække deres tunge udstyr over en sårbar havbund.

Dårligt var vi kommet af sted før end én million mennesker havde skrevet under på, at Arktis skal beskyttes og ikke udsættes for industriel udnyttelse. Så hurtigt havde vi ikke i vores vildeste fantasi drømt om, at det ville gå. En bedre start på vores tur kunne man ikke forestille sig.

Første del af vores ekspedition gik til Beringshavet på kanten af kontinentalsoklen over verdens største undervandskløfter; Chemchug og Pribilof Canyon. Tilbage i 2007 dykkede vi med en lille topersoners ubåd (fra Waitt Institute) her, og vi havde vigtige opdagelser med tilbage. Et sårbart og enormt produktivt økosystem er under pres fra store fabrikstrawlere. Desværre var det ikke nok til at få politikerne til at erklære undervandskløfterne for beskyttede marinreservater. Derfor vente vi tilbage med ubåd og forskere. I videoen nedenfor kan du se nogle af de ting vi fandt.

Kirk Sato fra Scripps Institution of Oceanography (University of California, San Diego) undersøger og lagre prøver fra havbunden, der skal med tilbage på land for yderligere undersøgelser.

 

Derefter satte vi kurs mod Tjukterhavet (også kaldet Ishavet) i Arktis. Her planlægger Shell at bore efter olie fra denne sommer. Havisen smelter i takt med de fremadskridende klimaforandringer, og olieselskaber som Shell, ser dette som en mulighed for udnyttelse. Vi medbragte ubåden og dykkede ned på netop det sted, hvor Shell vil bore. Her fandt vi bl.a. en vigtig koldtvands koral, som Shell ikke har nævnt noget om i deres miljøvurdering.

Vi besøgte også oprindelige folk, der kalder sig Iñupiat, i Point Hope, der er en af de ældste bosættelser i Nordamerika. Efter at være kommet til Nordamerika fra Sibirien for omkring 10-12.000 år siden, slog de sig ned ved Point Hope omkring 6-500 år før vores tidsregning. Den gang såvel som i dag er havet nøglen til deres overlevelse. På et borgermøde udtrykte de deres stærke bekymring over Shells boringer, og hvilke konsekvenser det vil have for deres jagt og fiskeri – deres levevis.

Aktivister fra Esperanza i ét af de områder, hvor Shell planlægger at bore i denne sommer.

 

Takket være dig har vi været i stand til at udføre forskning i dette afsondrede område og bringe det med tilbage for resten af verdens øjne. Esperanzas tur til Arktis er slut for denne gang, men kampen for et Arktis uden olieselskaber og store fabrikstrawlere er kun lige begyndt. Du kan være med på www.savethearctic.org