Efter Cairn i går meldte ud, at det eneste selskabet på to år har været i stand til at finde, er vand , så burde man mene, at det ville lægge en dæmper på den arktiske oliejagt.

Desværre er olieselskaberne ret så tungnemme, så budskabet fra Cairns boringer er tydeligvis ikke nået frem. I stedet for at bruge Cairns udmelding som en kærkommen undskyldning til at sadle om og beskytte Arktis, så flokkedes olieselskaberne til et møde i København med det grønlandske Råstofdirektorat for at diskutere åbningen af 30.000 km2 uspoleret natur i Nordøstgrønland for olieboringer.

Det er et område, hvor olieboringer er meget risikable på grund af Området er vigtigt for en række truede dyrearter såsom grønlandshvalen, narhvalen og isbjørnen. Arter som alle vil lide kraftigt under boreaktiviteter.

Hvis olieselskaberne begynder at bore i området, så er det endnu et skridt nærmere en grønlandsk oliekatastrofe. Nordøstgrønland er kendetegnet ved at der næsten hele året er ekstremt vejr, drivis og isbjerge på størrelse med øer. Det øger risikoen for en ulykke betragteligt, og hvis først ulykken er ude, vil det være umuligt at fjerne olien igen.

Derfor havde vi en modtagelses-komité klar til olieselskaberne. Uden for stod aktivister med håndbannere, en rød løber smurt ind i olie og et kæmpe banner i vandet. Men eftersom olieselskaberne historisk har vist, at de er særdeles gode til at vende det blinde øje til miljøhensyn og gode argumenter, ville vi sikre os, at de denne gang fik beskeden.

For at sikre det, lejede vi et mødelokale på i bygningen og som olieselskaberne ankom, blev vores folk inden for desværre nødt til at annoncere at mødet var blevet rykket. Repræsentanterne fulgte pænt med ind til det møde, de troede var det rigtige møde. Men det var det ikke. De satte sig derefter pænt ned og lyttede til vores præsentation, der i detaljer forklarede dem om alle de problemer, som arktiske olieboringer vil medføre. Uden at fortrække en mine, tog de en masse noter og selv da den sidste slide kom op, gik det tydeligvis ikke op for olieselskaberne, at de var blevet taget ved næsen.

Vi har sikret os, at det nu er helt klart for olieselskaberne, hvad de går ind til – og hvis de stadig ikke vil lytte, så må vi jo bare fortælle det igen. Og igen. Og igen...

Greenpeace lokker olieindustrien til spoof-møde