Skibe, der går på grund. Manglende tilladelser og kemiske udslip.

Problemerne tårner sig op for Shell, og selskabets hensynsløse jagt på olie i Arktis er atter blevet forsinket. Denne gang har den amerikanske kystvagt afsløret selskabets skib, Arctic Challenger, i at lække giftige kemikalier. Afsløringen er bare endnu en af en lang række problemer i kølvandet på Shells olieeventyr i Arktis.

Tidligere er det kommet frem, at Shells nødberedskab ved olieudslip er særdeles mangelfuldt. Firmaets boreudstyr er ganske enkelt ældgammelt og nødplanerne er end ikke blevet testet. Desuden har Shell ikke stillet nogen garanti om at rydde op efter et eventuelt olieudslip.
For at det ikke skal være nok, så mistede Shell også kontrollen med boreskibet, Noble Discoverer, hvorefter det, ifølge flere medier, stødte på grund i havnebyen Dutch Harbour i juli.

Ifølge den amerikanske kystvagt mangler Shell stadig at udrede hele 400 kritikpunkter - herunder også basale fejl og mangler på boreskibe, udstyr og maskiner, før selskabet kan begynde oliejagten i det arktiske. Så endnu engang må selskabet altså udskyde det arktiske eventyr. Problemerne har desuden medført, at Shell nu må nedjustere planerne om antallet af boringer fra otte til to. 

De massive problemer Shell har haft med deres boreskibe, udstyr og nødplaner sender et ildevarslende signal om, hvor fatale konsekvenser oliejagten i Arktis kan have for miljøet. Når verdens største olieselskab, med en pengetank større end Von Ands, ikke har styr på basalt udstyr og livsvigtige beredskabsplaner, hvordan ser det så ud med resten af de olieselskaber, der i øjeblikket også er på vej for at ødelægge Arktis i jagten på det sorte guld? 

Shells mange fadæser burde udløse det røde kort og en direkte udvisning. Og de udstiller på uhyggeligste vis, hvor langt selskabet vil gå for at hive olien op af Arktis. Selskabet har indtil videre brugt over fire milliarder dollar på at søsætte olieboringerne. Milliarder, der indtil videre bare har udstillet, hvor tynd en is Shell har bevæget sig ud på.

Vi kan ikke tillade, at Arktis bliver et eksperimentarium for kyniske oliebaroners jagt efter flere penge i aktionærernes lommer. For hvis jagten fortsætter, så taber vi alle i sidste ende.
Du kan også hjælpe i kampen mod olieselskabernes kyniske jagt på: www.savethearctic.org