For nu over to uger siden gik russiske specialstyrker ombord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise. Siden har de 30 ombord været tilbageholdt og fængslet af de russiske myndigheder. De er blevet behandlet i strid med menneskerettighederne og er nu fuldstændigt absurd blevet anklaget for pirateri.

De har som mennesker valgt med fredelige midler at kæmpe for noget større end dem selv. De har valgt at protestere mod noget, som kan have katastrofale konsekvenser for den fantastiske arktiske natur og for vores alles klima. Det er ikke en kamp for egen vindings skyld, men en kamp for os alle og for vores klodes fremtid.

Den russiske reaktion har været ekstrem og man er tydeligvis villig til at gå endog meget langt for at beskytte det statslige olieselskab Gazprom. Selskabet er hvert år ansvarlig for mange hundrede olieudslip i Rusland, og jeg har gennem mine rejser i Rusland bevidnet Gazproms miljøødelæggelser. At de skal til at udvinde olie i et af de mest risikable og farefyldte områder i verden gør mig mildt sagt nervøst – særligt når Gazprom hverken har en miljøgodkendelse eller en fungerende beredskabsplan i tilfælde af et olieudslip.

De 30, der nu sidder fængslet i Rusland, sejlede til Rusland for at protestere mod Gazproms vanvid. De to aktivister, der bevæbnet til tænderne med reb og bannere klatrede op på boreplatformen, er ikke pirater. De brugte de samme ikke-voldelige metoder, som Greenpeace har benyttet i over 40 år. Metoder, som historisk har været essentielle for at sikre os mange af de rettigheder, som vi i dag tager for givet.

Dem der igennem historien har kæmpet for en sag større end dem selv, er igen og igen forsøgt tvunget til tavshed. I de situationer har det ofte været af afgørende betydning, at de ikke har stået alene.

De to aktivister fortjener sammen med de 28 andre fængslede fortjener ikke at blive straffet – de fortjener at blive hyldet. Og indtil de er frie igen fortjener de vores bedste støtte.

Derfor vil vi over hele verden i dag samles til 145 arrangementer i 47 lande! Kom og vær med i København i Østre Anlæg kl. 15, hvor der vil være taler, musik, kaffe og kakao at varme sig på og ikke mindst mulighed for at sende en hilsen til blandt andre den danske 3. styrmand Anne Mie Roer Jensen. Herefter går vi med fakler den korte vej til den russiske ambassade for at vise solidaritet og kræve besætningen løsladt.

Kærlig hilsen og vi ses i eftermiddag,
Jon