Arctic Sunrise | Greenpeace Danmark
Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Arctic Sunrise

Side - 1. marts, 2011
I mere end 15 år har Arctic Sunrise forsvaret planeten og dens beboere fra Antarktis til Arktis. Fra protester mod dumpning af olieinstallationer på åbent hav over jagten på piratfiskere og hvalfangere til uafhængig forskning i arktiske egne.

Arctic Sunrise i fredelig aktion mod en japansk hvalfangerskib i Sydhavet ved Antarktis

”Vi protesterer fredeligt mod den ulovlige hvalfangst i farvandet omkring Antarktis, da vi hører et kæmpe brag og skibet gynger kraftigt. Maskinmester David de Jong farer af sted til broen, mens han råber: ”Det lød bestemt ikke som is”! Han har ret – det er hverken is eller et isbjerg, men det japanske hvalfangerskib Nisshin Maru med den 10-dobbelte størrelse af Artic Sunrise, der rammer os. Selvom japanerne risikerede både deres eget og vores mandskabs liv, kom ingen til skade - heldigvis.” – danske Arne Sørensen, der i en lang årrække har været kaptajn på Arctic Sunrise.

Arctic Sunrise har en farverig historie. Inden skibet blev købt af Greenpeace, var det i brug som norsk sælfangerskib. Tidligere var skibet endda målet for en Greenpeace-aktion, da det blev brugt af den franske regering til at transportere materiale til Antarktis, hvor franskmændene planlagde at opføre en landingsbane i et pingvinhabitat.

Historie

Artic Sunrise startede sit Greenpeace-liv i 1995 i Nordsøen under Brent Spar kampagnen, hvor skibet protesterede imod Shells dumpning af en olieinstallation på åbent hav. Siden hen har skibet udført sit arbejde lige fra 450 mil fra Nordpolen til Ross Havet ved Antarktis, og skibet har sejlet på Amazonfloden og Congofloden. Skibet er en isbryder, der med sin runde bund og ingen køl lader sig navigere gennem isfyldt farvand, men dette gør også, at når vinden tager til, så er livet ombord ikke for landkrabber.

I 1997 var Artic Sunrise det første skib, der sejlede rundt om Ross Island – en rejse der tidligere var umulig indtil et 200 m tykt lag is, der forbandt øen med Antarktis, kollapsede. Denne begivenhed er blot en af de mange tegn på klimaforandringerne, som Arctic Sunrise har været med til at dokumentere.

Arctic Sunrise i Nordvestgrønland hvor det faciliterer uafhængig forskning af nedsmeltningen af Arktis.

Siden da har Arctic Sunrise gentagende gange vendt tilbage til de arktiske egne. I 2009 tilbragte skibet flere måneder udfor den Grønlandske kyst, hvor skibet i samarbejde med uafhængige forskere dokumenterede den hastigt smeltende is i regionen.

”Greenpeaces tilbud om at benytte skibet og dets helikopter og den assistance, som blev udført i forbindelse med placeringen måleinstrumenter på isen, viser Greenpeaces engagement i den afgørende forskning omkring ændringerne i den Arktiske is størrelse. Den support som besætningen ombord tilbød var utrolig – utrættelig, professional og langt bedre, end jeg normalt oplever ombord på statsejede forskningsskibe” – Peter Wadham, Cambridge Universitet, efter The Arctic Meltdown ekspedition tilbage i 2009.

I 2010 tilbragte Arctic Sunrise tre måneder i Den Mexicanske Golf, hvor den dokumenterede konsekvenser af det katastrofale olieudslip fra BP-boreplatformen Deepwater Horizon.

I sommeren 2011 vendte skibet tilbage til de kolde nordlige egne, hvor skibet dokumenterede og udstillede det skotske olieselskab, Cairn Energy, risikable dybhavsboringer i Arktis. Den arktiske havis hastige tilbagetrækning, har gjort det muligt for risikovillige olieselskaber at bore efter den olie, der er den selv samme årsag til havisens forsvinden.

Specifikationer

Indregistreringshavn: Amsterdam, Holland
Registreringsår: 1995
Tidligere navn: Polarbjorn
Antal sovepladser: 28
Gummibåde: To rhibs og to inflatables
Helikopterlandingsplads: Ja
Skibstype: Sea-going motor yacht
Kaldesignal: PCTK
Bygget: 1975 af AS Vaagen Verft
Vægt: 949 tons
Længde: 49,62 m
Bredde: 11,5 m
Dybde: 5,3 m
Max hastighed: 13 knob
Primære motor: MAK 9M452AK 2495 IHP 1619kW
Sekundære motorer: 2 x Deutz BF6M716 208hk (175 kva)
Bov og agter trykmotor: 400 hk hver

Emner