Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Berøringsangst præger reform af EU’s fælles fiskeripolitik

Pressemeddelelse - 19. marts, 2012
Mandag mødes EU’s fiskeriministre i Bruxelles for at diskutere reformen af den fælles fiskeripolitik, hvor det kritiske forhold mellem antallet af store trawlere og mængden af fisk er fraværende på dagsordenen. Fødevareminister Mette Gjerskov har ellers udpeget overkapacitet i den europæiske fiskeriflåde, som et af de problemer, der skulle prioriteres under det danske formandskab.

Samtidig forventes det, at EU’s fiskeriministre vil nå en aftale omkring fiskeripolitikkens eksterne dimension, der sætter reglerne for fiskeri i farvande udenfor EU.

“Dele af den europæiske fiskeriflåde kan fange to til tre gange den mængde fisk, som naturen kan reproducere. Den overkapacitet i den europæiske flåde skal halveres, hvis vi vil have et sundt hav og et bæredygtigt fiskerierhverv,” siger Hanne Lyng Winter, havbiolog i Greenpeace. ”Det nytter ikke noget, at man ikke vil sætte det mest fundamentale problem på dagsordenen, og problemet forsvinder jo ikke ved, at man tier det ihjel.”

Otte ud af ti kommercielt udnyttede fiskearter er overfiskede i EU, ifølge EU Kommissionen. Den høje overkapacitet og de forsvindende fisk i Europas have, har fået EU til at ’eksportere’ problemet til andre farvande, bl.a. havet ud for Vestafrikas kyst. Omkring hver fjerde fisk – eller hvad der svarer til 1,2 millioner tons fisk om året – der fanges af en EU-fisker er fanget udenfor EU. Dette overfiskeri går ud over lokale fiskere i lande som Mauretanien, hvor Greenpeace skibet, Arctic Sunrise, i øjeblikket dokumenterer de mange europæiske supertrawlere, der tømmer Afrikas have for fisk.

”Vi er næsten løbet tør for fisk i Europa, og der er ikke mange fisk tilbage for EU’s kæmpeflåde i vores egne farvande, men løsningen er altså ikke at eksportere problemet til Afrika,” siger Hanne Lyng Winter.

Greenpeace har netop udgivet rapporten The Third Ocean Inquirer – The Price of Plunder, der fokuserer på det omfattende europæiske overfiskeri ud for Vestafrikas kyst.

Kontakt

Hanne Lyng Winter, havbiolog i Greenpeace, +45 2810 9059

Sune Scheller, kommunikationsrådgiver i Greenpeace, +45 2714 4257

Mere info

Læs hele rapporten: ’The Third Ocean Inquirer – The Price of Plunder’.

Greenpeace pressebriefing: Stolen fish – The impact of EU fisheries outside Europe