Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace-isbjørne sender gul sne fra Arktis til udenrigsministeren

Pressemeddelelse - 28. juni, 2013
1.000 underskrifter kom på kun 8 timer ind på Greenpeace-sitet gulsne.dk, og som lovet tømte et sjak af isbjørne derfor en trillebør med gul sne ved Udenrigsministeriet. Aktionerne skal få udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til at arbejde mod de risikable olieboringer i Grønland og Arktis, hvor sikkerheden sejler.

Med over 100 underskrifter i timen nåede Greenpeace torsdag det første af tre mål på det nye site gulsne.dk. Her skrev mere end 1.000 mennesker under for at opfordre Villy Søvndal (SF) til at beskytte miljøet i Grønland og Arktis.

Som lovet sendte Greenpeace fredag morgen derfor det første sjak af isbjørne udover Christianshavns brosten. Klædt i arbejdsveste og sikkerhedshjelme drog de ud på missionen med bannere og en trillebør fuld af gul sne, der blev tømt ved dørtrinet hos Udenrigsministeriet.

Den utraditionelle kampagne sætter et stort spørgsmålstegn ved, om Villy Søvndal – kendt som en grøn politiker – pisser på Arktis frem for at passe på Arktis. Danskerne kan hjælpe med at lave tre aktioner i løbet af sommeren, der skal få ham til arbejde mod de risikable olieboringer i Arktis. Når tælleren når 5.000 underskrifter sendes en dumper med gul sne og ved 10.000 en lastvogn.

”Med et glimt i øjet sætter vi fokus på et alvorligt problem: Villy Søvndal er Danmarks repræsentant i Arktisk Råd, og som ansvarlig for Rigsfællesskabets arktisstrategi har han mulighed og ansvar for at sikre miljøet i Arktis, men han svigter det fuldstændigt. Danmarks beredskab kan kun klare en brøkdel af olien, der slipper ud, hvis olieboringerne går galt. Han bør arbejde imod olieboringerne og som minimum sætte forpligtende krav til sikkerheden,” siger Niels Fuglsang.

I denne uge har medierne afdækket, at Danmarks beredskab kun kan håndtere 5.000 ton olie ved et udslip, men ved prøveboringer i Grønland og Arktis kan der let ske udslip, og op til 30.000 ton olie kan fosse ud – om dagen. Og olieindustrien har ingen teknologi, der kan håndtere ulykker under de ekstreme vejrforhold.

”Olieeksperter, forskere, branchefolk og politikere fra hele i Europa står i kø for at advare mod de risikable olieboringer i Grønland. Alligevel er olieselskaberne parate til at fortsætte, selv om sikkerheden er ikke-eksisterende. Villy Søvndal bør bruge sin indflydelse i bl.a. Arktisk Råd til at sætte miljøsikkerheden over selskabernes risikable jagt efter olie, der kan gøre uoprettelig skade på det skrøbelige miljø,” siger Niels Fuglsang. 

Link til fotos HER

Kontakt

Niels Fuglsang, projektleder for den danske arktiskampagne, Greenpeace. Mobil 2422 0186
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace. Mobil 2254 2065