Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Kvindelige aktivister bestiger Vesteuropas højeste bygning

Skriv en kommentar
Pressemeddelelse - 11. juli, 2013
Spektakulær Greenpeace-aktion mod Shell’s olieboringer er her til morgen gået i gang i London. Seks kvinder – én af dem en 29-årig svensker – klatrer op ad skyskraberen ’The Shard’, der er Vesteuropas højeste bygning og ligger ved Shells globale hovedkvarter i den britiske hovedstad.

11. juli 2013 – En svensk kvinde er blandt den gruppe af seks aktivister, der tidligt i morges forcerede sikkerhedsafspærringerne og nu har påbegyndt opstigningen på den 310-meter høje skyskraber ’The Shard’. To af kvinderne klatrer frit, mens de fastgør sikkerhedsreb under opstigningen, der forventes at tage 8 timer. Hvis de lykkes med at komme til tops, vil aktivisterne installere et stort kunstværk, der viser Arktis’ unikke skønhed.

“Det bliver det hårdeste nogen af os nogen sinde har gjort, det er nervepirrende og skrækindjagende og måske lykkes det slet ikke, men vi kommer til at give den alt, hvad vi har. Millioner fra hele verden har sagt til Shell, at de skal holde sine boreplatforme ude af Arktis, men selskabet har ignoreret os. Den her skyskraber ligger lige over for Shell’s hovedkvarter, så hvis vi kan nå toppen og installere vores kunst, kan de ikke ignorere os længere. Når topcheferne kigger ud af deres kontorvinduer vil de simpelthen se det smukke Arktis lige for næsen af dem,” sagde den svenske aktivist Sandra Lamborn kort inden, hun begyndte den lange klatring mod toppen.

Shell har investeret fem milliarder dollar i sit Arktis-program men efter en række af uheldige fejltagelser – der blandt andet omfatter at miste kontrollen over en olieborerig flere gange og en brand på et boreskib – var selskabet tvunget til at indstille planerne for i år. Dog med et løfte til aktionærerne om, at selskabet kommer stærkt igen. Shell har blandt andet brugt dette år på at underskrive en aftale med Vladimir Putin og det statsejede Gazprom om at bore i det arktiske Rusland, hvor reguleringen er slap og udslip og større og mindre uheld hyppige.  

”Sagen er, at man ikke kan bore sikkert i Arktis, og et større olieudslip vil få katastrofale konsekvenser for dyr, natur og mennesker i Arktis. Den eneste grund til, at olieindustrien med Shell i spidsen overhovedet kan bore deroppe er klimaforandringerne, der smelter isen. De udnytter altså klimaforandringerne til at bore efter mere af de fossile brændsler, som forårsagede problemerne til at starte med. Det er bindegalt. Arktis skal beskyttes, ikke udnyttes,” siger svenske Sandra Lamborn.

De øvrige kvindelige klatrere kommer fra England, Canada, Polen, Holland og Belgien.  Hvis det lykkes klatrerne at placere kunstværket med Arktis på toppen af ’The Shard’ vil det ifølge Greenpeace være det højeste kunstprojekt siden Philippe Petit gik på reb mellem tvillingetårnene på World Trade Center i 1974.

Greenpeace arbejder for et moratorium mod offshore-olieboringer og storskala fiskeindustri i Arktis og for at området omkring Nordpolen, der i dag ikke ejes af nogen, fredes som et fælles, global naturreservat.

Billeder og video:

Link til livestream fra jorden samt kameraer på klatrernes hjelme: www.iceclimb.savethearctic.org

Billeder af den svenske deltager Sandra Lamborn (opdateres løbende): https://info.greenpeace.se/a_mediarelease/?openfolder=130711_Shard

Baggrundsmateriale på engelsk kan hentes her: http://www.greenpeace.org.uk/sites/files/gpuk/iceclimb-media-briefing.pdf

Kontakt:
Mads Fisker, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace mobil 30 24 03 34
Niels Fuglsang, projektleder på den danske arktiskampagne, mobil 24 22 01 86