Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Villy Søvndal svigter miljøet i Arktis

Pressemeddelelse - 27. juni, 2013
Greenpeace vil med danskernes hjælp lave tre aktioner mod udenrigsminister Villy Søvndal henover sommeren. Danmarks beredskab i Grønland forslår som en skrædder i helvede, hvis der sker olieudslip og udenrigsministeren bærer ansvaret for at beskytte Arktis og Grønland mod de risikable olieboringer.

København, 26. juni 2013 – De seneste dages mediedækning har afsløret, at beredskabet omkring olieboringerne i Grønland sejler og ansvarsfordelingen for oprydning efter et olieudslip er uklart. Derfor inviterer Greenpeace danskere, der bekymrer sig for det arktiske miljø og sikkerheden omkring de grønlandske olieboringer til at hjælpe med at få udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til at tage et langt højere ansvar for miljøet i Arktis, end han gør i dag.

”Villy Søvndal svigter miljøet i Arktis, når han intet foretager sig for at beskytte det, selvom ansvaret klart ligger hos ham. Villy Søvndal er Rigsfællesskabets repræsentant i Arktisk Råd, og han er ansvarlig for Rigsfællesskabets Arktisstrategi. Lige nu forslår Beredskabet som en skrædder i helvede, og udenrigsministeren burde som minimum sætte klare og høje krav til sikkerheden omkring olieboringerne i Grønland og resten af Arktis. Et olieudslip i Arktis ville få katastrofale følger for det sårbare miljø, og konsekvenserne vil være uoprettelige,” siger Niels Fuglsang, projektleder for den danske arktiskampagne hos Greenpeace.

Spørgsmålet er, om Villy Søvndal passer på Arktis eller pisser på Arktis. På Gulsne.dk kan danskere, der synes, at udenrigsministeren pisser på miljøet mere end han passer på det skrive til Villy Søvndal. Samtidig lægger deres underskrift en portion tisgul sne i puljen. Når 1.000 mennesker har skrevet til Villy Søvndal, sendes et hold isbjørne til Udenrigsministeriet for at tømme en trillebør med gul sne. Ved 5.000 breve skruer isbjørnene bissen på og sender en ladvogn gul sne, og ved 10.000 en lastvogn.

Danmark med udenrigsministeren i spidsen bærer et direkte medansvar for beredskabet, når der sker olieulykker ved prøveboringerne i de grønlandske farvande. Det ekstreme vejrforhold skaber høj risiko for udslip, og der findes ingen teknologi, der kan rydde op efter oliedudslip i det isfyldte vand.

Men som mediedækningen viser, så er Danmarks beredskab slet ikke gearet til at håndtere en olieulykke i Grønland. Beredskabet kan håndtere op til 5.000 ton olie ved et udslip, men ved prøveboringer kan der let fosse 30.000 ton olie ud i isen om dagen ved et såkaldt ”blow out”.

Link: Gulsne.dk

Kontakt
Niels Fuglsang, projektleder for den danske arktiskampagne, Greenpeace. Mobil 2422 0186
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace. Mobil 2254 2065