Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Giftige kemikalier er en integreret del af vores dagligdag. De er i vores tøj, shampoo, møbler og ikke mindst i det elektroniske udstyr vi bruger overalt i vores hverdag. Ikke alle kemikalier er farlige, men vi ved desværre med sikkerhed, at en lang række kemikalier har meget alvorlige, dokumenterede effekter på miljø og mennesker. Alligevel omgiver vi os med tusindvis af disse farlige kemikalier, som ingen endnu kender de fulde konsekvenser af, hverken for mennesker eller miljø.

Elektronisk udstyr indeholder mange kemikalier og tungmetaller, som forurener miljøet både under produktion, brug og bortskaffelse. Der er risiko for skadevirkninger på forbrugerne, eksempelvis når kemikalier afdamper fra apparaterne under brug. Men kemikalierne gør endnu større skade på mennesker og miljø, når elektronikken er blevet til affald og skal bortskaffes.

I EU kalder man det elektroniske affald for WEEE (Waste from Electronic and Electrical Equipment). Da elektronisk affald indeholder mange skadelige stoffer, skal det oparbejdes hos særligt godkendte virksomheder, og må ikke eksporteres fra i-lande til u-lande.

Alligevel kan man dagligt se kolossale mængder elektronik, som ankommer til lande i eksempelvis Afrika. Her bliver de før eller siden bortskaffet under helt ukontrollerede former, ofte ved at blive brændt i små bål på lossepladser.

Tungmetallerne og kemikalierne ender på den måde i jorden og vandet, samt i de mennesker, der arbejder med at genbruge materialerne fra elektronikken.

Seneste

 

adidas Detox my Sportwear

Billede | 16. august, 2011 kl. 11:22

Greenpeace har sat skilte op på adidas-forretningen i Fiolstræde i Københavns butiksvindue med budskabet om, at de skal fjerne giftige kemikalier fra produktionen af deres sportstøj.

Vandforurening og tekstiler

Billedgalleri | 12. juli, 2011

Dannebrog på Miljøministeriet udskiftes

Billede | 22. november, 2010 kl. 13:49

Greenpeace-aktivister udskifter Dannebrog på Miljøministeriet med det australske flag, hvor stjernerne udgøres af det kemiske tegn for HCB. Aktionen sker i protest mod miljøminister Karen Ellemann har givet tilladelse til transport af 6.100 ton...

Guide to Greener Electronics 15

Billede | 21. maj, 2010 kl. 1:00

Guide to Greener Electronics 15

Greenpeace

Billede | 20. maj, 2010 kl. 10:44

Greenpeace-aktivister appellerer til handling på ministermøde under Helsinki Konventionen i Moskva.

Et fly sprøjter en sojamark i Argentina mod

Billede | 15. april, 2010 kl. 0:00

Et fly sprøjter en sojamark i Argentina mod 'superukrudt'.

Aktivister fra Greenpeace i aktion foran

Billede | 29. marts, 2010 kl. 0:00

Aktivister fra Greenpeace i aktion foran Dells kontor i Amsterdam, Holland.

Aktivister fra Greenpeace udsmykker facaden

Billede | 29. marts, 2010 kl. 0:00

Aktivister fra Greenpeace udsmykker facaden på Dell's kontor i København.

Greenpeace

Billede | 3. marts, 2010 kl. 0:00

Greenpeace-aktivister klatrer på elektronikgiganten Samsungs Benelux-hovedkvarter med beskeden "Samsung = Broken Promises". Den fredelige aktion sætter fokus på, at firmaet bryder sit løfte om at fjerne farlige stoffer fra sine produkter.

1 - 10 af 107 resultater.

Emner