Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

14 projekt som hotar jordens klimat och måste stoppas

Artikel - 24 januari, 2013
Vi tänkte vara alldeles väldigt tydliga nu. Världen närmar sig oroande snabbt en punkt där det blir väldigt svårt att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna - en slags ‘Point of no return’. Att fortsätta på det här spåret kommer att göra det ytterst svårt att förhindra utbredda och rent katastrofala konsekvenser av ett varmare klimat. Kostnaderna för att låta det ske är svåra att förstå; mångmiljardbelopp krävs för att hantera eftermälet av extrema väderhändelser, omätbara ekologiska förluster, förödande mänskliga umbäranden. Vi måste helt enkelt ändra kurs, nu.

Men det är inte helt lätt. Greenpeace nya rapport ”Point of no return” belyser hyckleriet hos några av världens mest inflytelserika regeringar. De har lovat att göra allt för att världen ska hållas under en uppvärmning på två grader, men både försvarar, stödjer och främjar vansinniga energiprojekt vars utsläpp kommer att driva uppvärmningen bortom både 3.5°, 4 ° och sannolikt 6 °.

I rapporten listar vi världens 14 största expansionsprojekt för att utvinna olja, gas och kol jorden runt. Det är dessa 14 projekt som riskerar världens framtid, och det är sådana här projekt vi måste försöka stoppas innan de blir verklighet.

Elektrownia Patnów Coal Fired Power Station

Elektrownia Patnów kolkraftverk.
Världen förbränner alldeles för mycket olja, kol och gas. Detta är den viktigaste orsaken till att vi snart passerar punkten för att kunna förhindra katastrofala klimatförändringar.

Largest dirty energy expansions by 2020
Klicka för förstoring

Största  expansionen av smutsig energi till 2020.
Trots att alla hör varningarna, pressar energiindustrin på för att expandera 14 enorma kol-, olje- och gasprojekt som kommer att tillföra 20% ytterligare till de utsläppsmängder som orsakar klimatförändringarna.

Wall of Fire - ©Ross Beckley/Image Focus Australia
©Ross Beckley/Image Focus Australia

En vägg av eld.
Människor drabbas redan idag av klimatförändringarnas effekter. Världen har redan värmts upp strax under 1 grad.

Hurricane Sandy Aftermath

Orkanen Sandy.
Global uppvärmning triggar vädret, och förödelsen blir enorm. Världens regeringar har lovat att ta krafttag för att begränsa klimatförändringarna, men istället går de emot vetenskapens alla varningar och tillåter – främjar till och med - dessa vansinniga 14 projekt.

Open-Cast Coal Mine in Inner Mongolia

Koldagbrott i Inre Mongoliet.
Kina, som för närvarande upplever värre smog (som till stor del tillskrivs koleldning) än någonsin tidigare, planerar att öka produktionen av kol med 20% inom de närmsta åren. Landets koldioxidnivåer kommer att explodera.

Open Cut Coal Mine in Collinsville, Australia

Kolgruva i australiensiska Collinsville.
Trots att Australien genomlider en oerhörd värmebölja som har direkta kopplingar till klimatförändringar orsakade av förbränningen av kol och fossila bränslen, planerar landet att fördubbla sin kolexport.

Hay Point Australia Coal Terminal

Kolterminal i Hay Point, Australien.
Australiens främsta marknader för kol kommer att bli Kina och Indien, där luftföroreningar redan orsakar en för tidig död för hundratusentals människor.

Aerial of Great Barrier Reef

Stora barriärrevet i Australien.
För att exportera sitt kol, kan Australien komma att förstöra det Stora Barriärrevet – utsett till ett av FN:s  världsarv.

Powder River Basin Mining, Wyoming

Powder River Basin Mining, Wyoming.
USA, som orsakar världens näst största koldioxidutsläpp, planerar en stor expansion av sin kolexport till Asien.

Coal Mine in Central Kalimantan, Indonesia

Kolgruva i centrala Kalimantan, Indonesien.
Indonesien kommer att tillåta skövlingen av vidsträckta regnskogsområden i Kalimantan på Borneo för att kunna bryta mer kol.

Shell Kulluk Rig Assessment off Kodiak Island 

Shell’s oljerigg Kulluk vid Kodiak Island.
Det finns en risk att det snart blir rusning efter olja och gas i det sköra Arktis. Oljejättarna, med Shell I spetsen, vill utnyttja att de arktiska isarna smälter för att exploatera i de unika naturområdena i norr.

Alberta Tar Sands

Oljesandsutvinning i Alberta.
Världens kanske smutsigaste energiprojekt har inte bara skapat ekologisk förödelse av enorma urskogsområden och orsakat sjukdomar bland lokalbefolkningen – det är en av de mest koldioxidintensiva energiprojekten som någonsin funnits. Kanada planerar att tredubbla produktionen. 

Estuary in Great Bear Rainforest

Flodmynning i Great Bear Rainforest.
För att öppna nya marknader i framförallt Asien, planeras en pipeline genom tusentals kilometer av vildmark, över Klippiga bergen och genom den spektakulära Great Bear Rainforest i västra Kanada.

Spirit Bear in Great Bear Rainforest

Vit björn i Great Bear Rainforest. 

Dolphins in Brazil

Delfiner i Brasilien.
Brasilien planerar att tillåta oljeexploatering alldeles utanför sin kust. Delfiner, valar och många andra arter kommer att bli lidande.

Xuanwei Power Station in China

Kraftverket Xuanwei i Kina.
Det ironiska är att vi inte behöver bränna mer kol, olja eller gas för att ge energi till våra ekonomier. Världen står inte längre inför, utan är på väg att ta steget in i, en energirevolution.

Dafeng Power Station in China

Dafeng-anläggningen I Kina.
Ren, trygg och pålitlig förnybar energy, samt effektivare sätt att använda energy, kan driva vår planet och tillgodose alla våra behov. Vi kan undvika det klimatkaos som dessa 14 olje-, kol- och gasprojekt skulle skapa.

Rapport: Point of No Return

Ladda hem rapporten Point of No Return [PDF]