Varför stödja Greenpeace?

Tack vare våra givare kan vi skapa förändring. Som världens största oberoende miljöorganisation är vi inte bundna till politiska organisationer eller företag utan tar bara emot bidrag från privatpersoner. Det gör oss fria att ifrågasätta makthavare och industrier och ge vår planet en oberoende röst. Stödet från våra givare gör att vi kan anordna demonstrationer, bedriva forskning och genomföra aktioner världen över – för en mer hållbar framtid. Var en del av morgondagens framsteg du också.

Så finansieras Greenpeace och du möjliggör vårt oberoende

För att alltid kunna sätta miljön och klimatets bästa först, finansieras Greenpeace enbart av bidrag från privatpersoner. I praktiken innebär det att vi inte tar emot en krona från varken politiska partier, regeringar eller företag. Det gör oss unika från andra globala miljöorganisationer, där vårt oberoende ger oss friheten att agera direkt mot pågående miljöbrott och att vara ocensurerade i våra åsikter och handlingar. Greenpeace är idag världens största oberoende miljöorganisation.

Därför är vi på Greenpeace helt beroende av privatpersoners stöd, där våra månadsgivare är ryggraden – de som gör det möjligt för oss att kunna planera långsiktigt och vinna avgörande segrar för klimatet. Vi på Greenpeace ser alltid till att på ett effektivt sätt använda pengarna från de miljoner människor som stödjer oss.

Hur kan du vara med och stötta Greenpeace arbete?

Stöd från engagerade privatpersoner är det som gör vårt oberoende och vår förmåga att agera möjlig. Greenpeace står för positiv förändring genom handling. Från namninsamlingar och att sätta press på politiker, till forskning och fredliga protester, verkar vi på Greenpeace för att ge vår sköra planet en röst och genomföra aktioner som har verklig effekt. Och här behöver vi ditt stöd. Det är tack vare våra engagerade givare som vårt arbete kan fortsätta. Att bli månadsgivare är det mest effektiva sättet att bidra till Greenpeace, då stödet från våra månadsgivare gör det möjligt för oss att planera långsiktigt kampanjarbete som är avgörande för att kunna vinna livsviktiga segrar för miljön. Du kan också stötta vårt arbete genom att bland annat ge en engångsgåva, lägga till Greenpeace i ditt testamente eller starta din egen insamling via Facebook fundraiser. Nedan har vi samlat information om hur du kan vara med och bidra till vårt arbete. Tillsammans fortsätter vi kampen för vår planet!

Sätt du kan stödja vårt arbete

Du kan stötta vårt arbete på flera sätt! Du kan bli månadsgivare, ge en engångsgåva, swisha till 901 24 02 eller testamentera en gåva. Det går även bra att överföra en gåva till vårt plusgironummer 901240-2.

Senaste årsrapporterna från Greenpeace Nordic

Greenpeace Nordics arbete sammanfattas varje år i årsredovisningen. Du hittar årsredovisningarna här.

Greenpeace Nordic årsrapport 2022
Greenpeace Nordic årsrapport 2021
Greenpeace årsredovisning 2020

Få svar på dina frågor om ditt givande

Här hittar du svaret på de vanligaste frågorna vi får in. Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta oss

Hur ändrar jag mitt månadsbelopp eller mina kontaktuppgifter?


På givarservice hjälper vi dig gärna med ändringar i ditt månadsgivande, eller om du vill att vi uppdaterar eller raderar dina kontaktuppgifter. Du är välkommen att ringa oss på 08-702 70 70, knappval 1, eller genom att mejla till [email protected].

Hur byter jag bank- eller kontouppgifter?


Du kan enkelt flytta ditt månadsgivande till ett annat konto eller bank genom att fylla i ett nytt månadsgivande här.

Du fyller i ditt månadsbelopp, personuppgifter och nya kontouppgifter samt signerar med Bank-ID alternativt beställer blankett för signering om du inte har Bank-ID. När vi startar upp ditt nya månadsgivande avslutar vi samtidigt ditt gamla.

Kan jag dra av för min gåva i deklarationen?


Skattereduktion gäller enbart för organisationer som jobbar med social hjälpverksamhet samt vetenskaplig forskning. Då vi inte arbetar inom de områdena är vi inte godkända enligt Skatteverket. Du kan därför tyvärr inte få skattereducering på gåvor som du skänker till oss. Vi har jobbat tillsammans med Giva Sverige och ett flertal andra organisationer för att få en utökad skattereduktion för flera områden men än har det inte tillåtits.

Hur kan jag stötta Greenpeace?

På vilka sätt kan jag stötta Greenpeace ekonomiskt?


Du kan stötta Greenpeace på flera sätt! Det bästa sättet att stötta vårt arbete på är genom att bli månadsgivare, vilket bland annat innebär fördelen att vi kan planera vårt viktiga miljöarbete på ett mer effektivt och långsiktigt sätt.

Du kan också skänka en engångsgåva via vår hemsida, genom att swisha valfri summa till 901 24 02 eller överföra en gåva till vårt plusgironummer 901240-2.

Det går också att skänka en minnesgåva, en gratulationsgåva eller att testamentera en gåva.

Hur blir jag månadsgivare?


Du blir enkelt månadsgivare på vår hemsida här. Via länken anger du månadsbelopp, dina person- och bankuppgifter samt signerar med Bank-ID alternativt beställer en blankett för signering om du inte har Bank-ID.

Vid frågor är du välkommen att ringa oss på 08-702 70 70 (knappval 1) eller genom att mejla till [email protected].

Varför månadsgivare?
Att bli månadsgivare är det mest kostnadseffektiva sättet att bidra till vårt arbete då donationen sker automatiskt varje månad, vilket kräver minimalt med administrativt arbete. En engångsgåva måste hanteras manuellt av oss vilket tar mer tid, och vi vill ju såklart att så mycket som möjligt av vår tid ska gå till vårt arbete för klimatet.

Att ha månadsgivare är även en säkerhet för oss i budgeteringen, och gör det lättare att planera vårt viktiga miljöarbete på ett mer effektivt och långsiktigt sätt.

Hur ger jag en minnesgåva eller en gratulationsgåva?


Hedra minnet av någon som betytt mycket för dig samtidigt som du skyddar vår planet. Skänk en minnesgåva här.

Fira en vän, familjemedlem eller kollega och stötta vårt arbete för klimatet och framtiden. Skänk en gratulationsgåva här.

Hur ger jag en engångsgåva?


Du kan skänka en engångsgåva via vår hemsida, genom att swisha valfri summa till 901 24 02 eller överföra en gåva till vårt plusgironummer 901240-2. Varmt tack för ditt stöd!

Det kan även stötta oss genom att bli månadsgivare. Det är det mest kostnadseffektiva sättet att stötta oss på, då det kräver minimalt med administrativt arbete och gör att vi kan planera vårt viktiga miljöarbete på ett mer effektivt och långsiktigt sätt!

Hur testamenterar jag en gåva?


Läs om att testamentera en gåva till Greenpeace här. Har du frågor är du välkommen att mejla Vivian som är ansvarig för testamentesgåvor på [email protected] eller ring på: 08-502 426 10.

Kan jag donera aktieutdelning till Greenpeace?


Ja, vi kan ta emot utdelningar av aktier och fonder. Det bästa sättet är att låta det bolag som förvaltar aktierna (t.ex Avanza/Banken/aktieförvaltare) att göra utdelningen till Stiftelsen Greenpeace, orgn: 857205-9825. Kontakta din bank så hjälper de dig vidare!

Ett annat alternativ är att själv ta ut utdelningen, skatta på den och sedan skänka gåvan till Föreningen Greenpeace, orgn: 857204-4280.

Hur blir jag volontär?


Vad roligt att du vill volontärarbeta hos oss! Läs mer om volontärarbete på Greenpeace och hur du blir volontär här. Har du några frågor är du välkommen att kontakta Kajsa som är ansvarig för volontärfrågor, på [email protected] eller på nummer 076 586 59 16.

Övriga frågor

Hur vet jag att det är Greenpeace som ringt mig?

Det är viktigt för oss att ha en god relation till alla våra givare. Därför ringer vi regelbundet för att tacka för stödet och berätta om vårt arbete. Samtidigt passar vi på att fråga om man vill höja sitt månadsbelopp. Varje krona gör skillnad och alla bidrag är välkomna oavsett storlek.

Vi samarbetar med tre externa telefoninsamlingsbyråer som ringer på uppdrag av oss: Dote, Relinx och Becksmo. På varje byrå finns ett specifikt team som ringer för Greenpeace, de är väl utbildade i vårt arbete och vi har kontinuerlig kontakt med byråerna för att säkerställa att samtalen är kvalitativa och att våra givare/supportrar bemötts på ett professionellt och personligt sätt. Du kan alltid kontakta oss på givarservice ifall du vill dubbelkolla om det är vi som har ringt dig.

Hur kan jag veta att det var en Greenpeaceanställd jag pratade med på stan/vid dörren?

Förutom att de har kläder med Greenpeace-logo och en namnskylt måste de också uppvisa legitimation om de blir ombedda. Det går alltid bra att mejla oss på [email protected] eller ringa 08-702 70 70 för att kontrollera om värvaren är den hen utger sig för att vara.

Hur finansieras Greenpeace arbete och hur fördelas pengarna?

Greenpeace är en oberoende organisation sedan vi startade år 1971, vilket innebär att vi enbart tar emot donationer från privatpersoner och stiftelser. Vi tar därmed inte emot företagsgåvor, pengar från staten eller andra organisationer. Greenpeace har ett 90-konto och håller sig alltid inom ramarna för Svensk Insamlingskontrolls regler, det vill säga att högst 25% får gå till administration och insamling, och minst 75% går till kampanjarbete. För mer information, ladda ner vår senaste årsrapport. Vi prioriterar vår budget och vårt arbete utefter där vi bedömer att behovet är störst, vilket innebär att vi inte öronmärker pengar till särskilda kampanjer.

Hur söker jag jobb på Greenpeace?

Vad kul att du vill jobba hos oss! Vi lägger upp lediga tjänster löpande på vår jobbsida, läs mer och ansök här.

Om du inte hittar en ledig tjänst du är intresserad av kan du även skicka en intresseansökan genom att klicka på ”Connect” längst upp på jobbsidan. Vi tar inte emot ansökningar via mejl.

Vad är GetAccept och hur använder ni er av det?

GetAccept är en e-signeringsplattform. Vi använder oss av den tjänsten för att samla in signerade autogiroformulär över telefon.
Vi ringer regelbundet våra givare/supportrar i syfte att tacka för stödet samt att ställa frågan om månadsgivande skulle vara intressant. De som tackar ja till att bli månadsgivare får då en autogiroblankett skickade via sms och e-post. E-post-adressen som avtalet skickas ifrån är [email protected].

Tar ni emot pengar från PostkodLotteriet?

Greenpeace tar enbart emot gåvor från privatpersoner och stiftelser. PoskodLotteriet är en stiftelse som bidrar med sitt överskott till den ideella sektorn, och Greenpeace har varit en av dess förmånstagare sedan 2008. Detta innebär att Greenpeace årligen får ett bidrag från lotteriet för att bedriva kampanjverksamhet. Dessa pengar har bidragit till vårt arbete runtom i världen.

Jag skriver ett skolarbete och behöver svar på några frågor som rör Greenpeace arbete. Hur går jag tillväga?

Det absolut bästa är att gå in på vår hemsida och ta del av informationen där. Hittar du inte det/de svar du söker är du välkommen att maila oss på [email protected] med kompletterande frågor. Vi vill verkligen vara tillmötesgående och uppskattar att man vill lära sig mer om oss, men ibland har vi mycket att göra och kan därför inte garantera snabb återkoppling.

En tidslinje över viktiga, gröna sejre – tacket vara människor som dig!

Se denna tidslinje i helskärm