Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter till givarservice, reception, volontärsamordnare och våra presskontakter. Vi har även samlat svar på våra vanligaste frågor om givande, volontärarbete och om Greenpeace. Kontakta oss gärna om du inte hittar ditt svar där!

Vårt kontor

Postadress: Box 15164, 10465 Stockholm
Besöksadress: Rosenlundsgatan 29A, 118 63 Stockholm

Vill du komma i kontakt med en specifik medarbetare?

Om du letar efter en specifik person kan du hitta kontaktuppgifterna för våra engagerade kampanjare, talespersoner och annan personal.
Vi är redo att hjälpa dig med alla förfrågningar eller behov, och vi ser fram emot att höra från dig.

Frågor och svar

Om du har några frågor som inte täcks av vår FAQ är du välkommen att kontakta oss med hjälp av informationen ovan. Vi ser fram emot att höra från dig och tackar för ditt stöd till Greenpeace.

Frågor om donationer

1. Hur ändrar jag mitt månadsbelopp eller mina kontaktuppgifter?
På givarservice hjälper vi dig gärna med ändringar i ditt månadsgivande, eller om du vill att vi uppdaterar eller raderar dina kontaktuppgifter. Du är välkommen att ringa oss på 08-702 70 70, knappval 1, eller genom att mejla till [email protected].

2. Hur byter jag bank- eller kontouppgifter?
Du kan enkelt flytta ditt månadsgivande till ett annat konto eller bank genom att fylla i ett nytt månadsgivande här. När vi startar upp ditt nya månadsgivande avslutar vi samtidigt ditt gamla – du behöver alltså inte kontakta oss för att avsluta ditt gamla givande.

3. På vilka sätt kan jag stötta Greenpeace ekonomiskt?
Du kan stötta Greenpeace på flera sätt! Det bästa sättet att stötta vårt arbete på är genom att bli månadsgivare, vilket bland annat innebär fördelen att vi kan planera vårt viktiga miljöarbete på ett mer effektivt och långsiktigt sätt.

Önskar du att ge bort ett gåvobevis kan du skänka en minnesgåva eller en gratulationsgåva. Du kan även testamentera en gåva (se fråga 7) eller donera aktieutdelning (se fråga 10).

Du kan också skänka en engångsgåva via vår hemsida, genom att swisha valfri summa till 901 24 02 eller överföra en gåva till vårt plusgironummer 901240-2.

4. Hur blir jag månadsgivare?
Du blir enkelt månadsgivare på vår hemsida här. Via länken anger du månadsbelopp, dina person- och bankuppgifter samt signerar med Bank-ID alternativt beställer en blankett för signering om du inte har Bank-ID. Vid frågor är du välkommen att ringa oss på 08-702 70 70 (knappval 1) eller genom att mejla till [email protected].

Varför månadsgivare? Att bli månadsgivare är det mest kostnadseffektiva sättet att bidra till vårt arbete då donationen sker automatiskt varje månad, vilket kräver minimalt med administrativt arbete. En engångsgåva måste hanteras manuellt av oss vilket tar mer tid, och vi vill ju såklart att så mycket som möjligt av vår tid ska gå till vårt arbete för klimatet. Att ha månadsgivare är även en säkerhet för oss i budgeteringen, och gör det lättare att planera vårt viktiga miljöarbete på ett mer effektivt och långsiktigt sätt.

5. Hur ger jag en minnesgåva eller en gratulationsgåva?
Hedra minnet av någon som betytt mycket för dig samtidigt som du skyddar vår planet. När du skänker en minnesgåva får du ett digitalt gåvobevis att ge bort. Skänk en minnesgåva här.
Fira en vän, familjemedlem eller kollega och stötta vårt arbete för klimatet och framtiden. När du skänker en gratulationsgåva får du ett digitalt gåvobevis att ge bort. Skänk en gratulationsgåva här.

6. Hur ger jag en engångsgåva?
Du kan skänka en engångsgåva via vår hemsida, genom att swisha valfri summa till 901 24 02 eller överföra en gåva till vårt plusgironummer 901240-2. Varmt tack för ditt stöd!

7. Hur testamenterar jag en gåva?
Läs om att testamentera en gåva till Greenpeace här. Har du frågor är du välkommen att mejla Vivian som är ansvarig för testamentesgåvor på [email protected] eller ring på: 08-502 426 10.

8. Kan jag dra av för min gåva i deklarationen?
Skattereduktion gäller enbart för organisationer som jobbar med social hjälpverksamhet samt vetenskaplig forskning. Då vi inte arbetar inom de områdena är vi inte godkända enligt Skatteverket. Du kan därför tyvärr inte få skattereducering på gåvor som du skänker till oss. Vi har jobbat tillsammans med Giva Sverige och ett flertal andra organisationer för att få en utökad skattereduktion för flera områden men än har det inte tillåtits.

9. Kan jag donera aktieutdelning till Greenpeace?
Ja, vi kan ta emot utdelningar av aktier och fonder. Ett sätt är att låta det bolag som förvaltar aktierna (t.ex Avanza/Banken/aktieförvaltare) att göra utdelningen till Stiftelsen Greenpeace, orgn: 857205-9825. Kontakta din bank så hjälper de dig vidare! Ett annat alternativ är att själv ta ut utdelningen, skatta på den och sedan skänka gåvan till Föreningen Greenpeace, orgn: 857204-4280.

Har du fler frågor kring att donera aktieutdelning kontakta Vivian på [email protected] eller ring på: 08-502 426 10.

Frågor om Greenpeace


1. Hur vet jag att det är Greenpeace som ringt mig?
Det är viktigt för oss att ha en god relation till alla våra givare. Därför ringer vi regelbundet för att tacka för stödet och berätta om vårt arbete. Samtidigt passar vi på att fråga om man vill bli månadsgivare eller om man vill höja sitt månadsbelopp. Varje krona gör skillnad och alla bidrag är välkomna oavsett storlek.

Vi samarbetar med tre externa telefoninsamlingsbyråer som ringer på uppdrag av oss: Dote, Relinx och Becksmo. På varje byrå finns ett specifikt team som ringer för Greenpeace, de är väl utbildade i vårt arbete och vi har kontinuerlig kontakt med byråerna för att säkerställa att samtalen är kvalitativa och att våra givare/supportrar bemötts på ett professionellt och personligt sätt. Du kan alltid kontakta oss på givarservice ifall du vill dubbelkolla om det är vi som har ringt dig.

2. Hur kan jag veta att det var en Greenpeace-anställd jag pratade med på stan/vid dörren?
Ute på gator och torg eller vid dörrknackning kan du träffa på värvare från Greenpeace som brinner för klimatet och vars jobb är att sprida information om våra kampanjer och hur man kan stötta vårt arbete. Du kan då ges möjligheten att signa upp som månadsgivare på plats. Förutom att värvarna har kläder med Greenpeace-logo och en namnskylt måste de också uppvisa legitimation om de blir ombedda. Just nu har vi värvare anställda av byrån FACE2FACE Design & Communication som arbetar för oss. Det går alltid bra att mejla oss på [email protected] eller ringa 08-702 70 70 för att kontrollera om värvaren är den hen utger sig för att vara, eller om du har feedback kring en värvning.

3. Hur finansieras Greenpeace arbete och hur fördelas pengarna?
Greenpeace är en oberoende organisation sedan vi startade år 1971, vilket innebär att vi enbart tar emot donationer från privatpersoner och stiftelser. Vi tar därmed inte emot företagsgåvor, pengar från staten eller från andra organisationer. Greenpeace har ett 90-konto och håller sig alltid inom ramarna för Svensk Insamlingskontrolls regler, det vill säga att högst 25% får gå till administration och insamling, och minst 75% går till kampanjarbete. För mer information, ladda ner vår senaste årsrapport. Vi prioriterar vår budget och vårt arbete utefter där vi bedömer att behovet är störst, vilket innebär att vi inte öronmärker pengar till särskilda kampanjer.

4. Engagerar sig Greenpeace i demonstrationer, protester och aktioner?
Ja, Greenpeace är kända för sina icke-våldsaktioner, civil olydnad och fredliga protester som metod för att öka medvetenheten och skapa förändring. Dessa innefattar ofta aktivister som tar till modiga och kreativa handlingar för att uppmärksamma miljöfrågor och driva fram lösningar.

5. Vilka är Greenpeace huvudsakliga fokusområden?
Greenpeace fokuserar på flera centrala miljöfrågor som klimatförändringar, skogsskövling, överfiske, havsreservat, plastföroreningar, förlust av biologisk mångfald och övergången till förnybara energikällor. Du kan läsa mer om vårt arbete här.

6. Hur söker jag jobb på Greenpeace?
Vad kul att du vill jobba hos oss! Vi lägger upp lediga tjänster löpande på vår jobbsida, läs mer och ansök här. Om du inte hittar en ledig tjänst du är intresserad av kan du även skicka en intresseansökan genom att klicka på ”Connect” längst upp på jobbsidan. Vi tar inte emot ansökningar via mejl.

7. Vad är GetAccept och hur använder ni er av det?
GetAccept är en e-signeringsplattform. Vi använder oss av den tjänsten för att samla in signerade autogiroformulär över telefon.
Vi ringer regelbundet våra givare/supportrar i syfte att tacka för stödet samt att ställa frågan om månadsgivande skulle vara intressant. De som tackar ja till att bli månadsgivare får då en autogiroblankett skickade via sms och e-post. E-post-adressen som avtalet skickas ifrån är [email protected].

8. Tar ni emot pengar från PostkodLotteriet?
Greenpeace tar enbart emot gåvor från privatpersoner och stiftelser. PoskodLotteriet är en stiftelse som bidrar med sitt överskott till den ideella sektorn, och Greenpeace har varit en av dess förmånstagare sedan 2008. Detta innebär att Greenpeace årligen får ett bidrag från lotteriet för att bedriva kampanjverksamhet. Dessa pengar har bidragit till vårt arbete runtom i världen.

9. Jag skriver ett skolarbete och behöver svar på några frågor som rör Greenpeace arbete. Hur går jag tillväga?
Det absolut bästa är att gå in på vår hemsida och ta del av informationen där. Hittar du inte det/de svar du söker är du välkommen att maila oss på [email protected] med kompletterande frågor. Vi vill verkligen vara tillmötesgående och uppskattar att man vill lära sig mer om oss, men ibland har vi mycket att göra och kan därför inte garantera snabb återkoppling.

Frågor om volontärarbete

1. Hur blir jag volontär?
Vad roligt att du vill volontärarbeta hos oss! Läs mer om volontärarbete på Greenpeace och hur du blir volontär här.
Har du några frågor är du välkommen att kontakta Kajsa som är ansvarig för volontärfrågor, på [email protected] eller på nummer 076 586 59 16.

2. Hur gammal måste jag vara för att volontärarbeta med Greenpeace?
Du måste vara 18 år för att arbeta som volontär för Greenpeace.

3. Vad är några exempel på saker som volontärer gör?
Det kan vara allt ifrån att måla banderoller, skriva mail till politiker, fotografera vid aktiviteter, planera kampanjstrategi, till att tala inför en skolklass om varför vi bör förbjuda fossilreklam. Utöver det finns det en rad sätt att delta i en direkt aktion, man kan laga mat, köra bil, klättra på byggnader eller paddla kajak framför en oljetanker med mera! Det finns något för alla.

4. Vad händer om jag inte vet tillräckligt?
Volontärarbete med Greenpeace är för alla, oavsett hur välutbildad man är i klimatfrågor. Det viktiga är att man vill agera och göra skillnad och är villig att lära. Man lär sig massvis genom att engagera sig!

5. Kan jag bo var som helst och ändå gå med som volontär?
Ja, så länge du bor i Sverige kan du engagera dig i Greenpeace som volontär. Våra volontära specialistteams är nationella och nordiska, även om man självklart kan mötas upp lokalt och arbeta tillsammans.

6. Hur mycket tid måste jag avsätta?
Vissa av våra volontärer ägnar några timmar per år och andra ägnar flera timmar per vecka, hur mycket tid du vill ägna är helt ditt val. Vi har dock förväntningar på att volontärer fullgör sina åtaganden eller meddelar om något oväntat dyker upp!

7. Kostar det något att vara volontär hos Greenpeace?
Nej, det kostar inget att vara volontär hos oss. Alla träningar är gratis och Greenpeace täcker alla kostnader för volontärer under träningar och aktiviteter, t.ex. resor, mat, boende etc.