Palmolie-leveranciers van voedingsmiddelen gigant Mondelēz hebben in slechts twee jaar bijna 25.000 hectare orang-oetan-habitat in Indonesië verwoest, heeft de nieuwe mapping-analyse van Greenpeace International onthuld. [1]

Mondelēz is een van ’s werelds grootste afnemers van palmolie en gebruikt het in veel van zijn bekendste producten, waaronder LU, Milka en Oreo. [2] Uit onderzoek van Greenpeace International bleek dat tussen 2015 en 2017 [3] 22 van de palmolie-leveranciers ruim 70.000 hectare regenwoud hebben verwoest, waarvan 25.000 hectare is geïdentificeerd als leefgebied van orang-oetans. [4]

Palmolieproducenten die aan Mondelēz leveren, zijn ook beschuldigd van kinderarbeid, uitbuiting van werknemers, illegale ontbossing, bosbranden en landroof. Mondelēz koopt een groot deel van deze foute palmolie van Wilmar International – de grootste palmolie handelaar ter wereld.

Palmolie kan worden gemaakt zonder bossen te vernietigen. Het is schandalig dat Mondelēz, ondanks de belofte om haar keten vrij de maken van ontbossing, nog steeds zaken doet met regenwoud-vernietigers. Greenpeace International onderzoek wijst uit dat leveranciers van Mondelēz nog steeds bossen verwoesten en de habitat van orang-oetans vernietigen?“, verklaart Kiki Taufik, expert bossen bij Greenpeace Zuid-Oost-Azië.

Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat ontbossing voor palmolie een serieuze bedreiging vormt voor orang-oetans en andere bedreigde diersoorten. Vorig jaar concludeerde een uitgebreide meta-analyse dat het aantal Borneose orang-oetans in de afgelopen 16 jaar gehalveerd is.

De CEO van Mondelez, de Belg Dirk Van De Put, heeft zijn consumenten beloofd dat hij hen enkel nog eerlijke snacks zou aanbieden, met z’n slogan ‘snacking made right’. Maar er is niks eerlijk aan palmolie waarvan de productie het leefmilieu van orang-oetans vernietigt”, zegt Philippe Verbelen, expert bossen bij Greenpeace België. “Dit moet een wake up call zijn voor Mondelez en andere merken om eindelijk de band te breken met die oneerlijke palmolieleveranciers.”

Tropische ontbossing produceert jaarlijks meer uitstoot van broeikasgassen dan de gehele Europese Unie. In oktober 2018 riep het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC) op tot onmiddellijke stopzetting van de ontbossing om de mondiale temperatuurstijgingen tot 1,5 ° C te beperken.

Vorige week waarschuwde de VN-secretaris van het secretariaat van de Conventie voor Biologische Diversiteit, Cristiana Paşca Palmer, dat verlies van biodiversiteit een ‘stille moordenaar’ was en net zo’n serieuze bedreiging vormt als klimaatverandering.

Mondelēz moet bewijzen dat de palmolie die het gebruikt van producenten komt die geen regenwoud verwoesten, noch mensen uitbuiten.

Notes

[1] Dying for a cookie: how Mondelēz is feeding the climate and extinction crisis

[2] In 2017 gebruikte Mondelēz  306.554 ton palmolie en derivaten, en in 2016 gebruikte Mondelēz 312.266 ton palmolie.

[3] Greenpeace International analyseerde ontbossing door 25 groepen palmolieproducenten en vergeleek deze groepen met supply chain-informatie gepubliceerd door Mondelēz en andere merken.

Mondelēz beloofde in 2010 om haar toeleveringsketens vrij te maken van ontbossing en publiceerde in 2014 een ‘geen ontbossing, geen ontginning van veengebieden, geen exploitatie’ beleid.

[4] Tussen 2015 en 2017, hebben 22 palmolie leveranciers 70,770 ha. regenwoud in Indonesië en andere landen in Zuid-Oost Azië vernietigd.